Více než milion českých žen užívá antikoncepci. Zdá se vám to málo v porovnání s deseti miliony obyvatel České republiky? Přes milion žen v Čechách rovná se každá druhá žena. Podle statistických výzkumů je to 54 procent žen ve věku od 15 do 49 let, což se zdá být mnohem děsivější, než číslo kolem jednoho milionu.

V 90. letech minulého století české ženy spolykaly kolem 17 milionů tablet ročně. Počet žen, které postupně začaly hormonální antikoncepci užívat se zněkolikanásobil, dnes je v Čechách spolykáno přes 212 milionů antikoncepčních pilulek ročně.

Je skutečně nezávadná?

V patnácti letech, kdy se doporučuje první gynekologická prohlídka, se gynekolog dotazuje na pravidelnost menstruace, sleduje pleť dívky nebo zkrátka míří přímo a táže se, zda bude mít dívka zájem o hormonální antikoncepci, která ji zbaví menstruačních bolestí, nepravidelnosti cyklu a hlavně nechtěného otěhotnění. Jmenuje hromadu výhod, proč by do sebe dívka měla v době, kdy plně nedozrála, cpát antikoncepci. Velmi často však lékaři a gynekologové opomínají vést tak obsáhlou diskuzi o tom, proč by dívky v tak mladém věku s užíváním hormonální antikoncepce začínat neměly. Největším strašákem při užívání pilulek je žilní trombóza a embolie. Jedná se o výjimečné případy, kdy se v těle vytvoří krevní sraženina, Která může být příčinou úmrtí. Jak už bylo řečeno, jedná se o výjimečné případy, čímž jsou ženy uklidňovány a pilulky si tak odnáší domů. Velkým problémem je také kouření v případě, že užíváte antikoncepci. Když je vám antikoncepce předepisována, váš lékař vás možná na tuto skutečnost upozorní, pokud ne, dočtete se ji v příbalovém letáku. Přesto, že i kouření po dobu užívání hormonální antikoncepce vás může zabít, zakázáno není. Přitom v příbalovém letáku antibiotik je požívání alkoholu zakázáno.

Předpis během pár minut

Chcete-li začít užívat hormonální antikoncepci, stačí se objednat k vašemu gynekologovi, který vás nebude nijak zvlášť vyšetřovat. Pokud chodíte na pravidelné roční prohlídky, možná vás před předepsáním receptu nevyšetří vůbec, předepisování antikoncepce je pro ně rutina. Je přitom velmi obvyklé, že antikoncepce komplikuje život po prvním měsíci užívání životy mnoha žen, tloustnutí je ta nejméně závažná varianta.

Antikoncepce od patnácti

Nejeden rodič posílá svou dceru k lékaři pro hormonální antikoncepci hned v patnácti letech, má-li přítele. Pravděpodobně chtějí spát s klidnou hlavou. Je však známo, že užívání hormonální antikoncepce v tak nízkém věku je velmi nebezpečné. Dívka není v tomto raném věku zralá natolik, aby bylo tělo řízeno hormonální antikoncepcí. Vývoj se jaksi pozastaví, laicky řečeno zmutuje a nemá možnost vyvinout se tak, jak by pro něj bylo přirozené. Po pár letech si už zralá žena uvědomí, že antikoncepci užívat nechce ať už z toho důvodu, že si uvědomila její škodlivost nebo proto, že by ráda založila se svým partnerem rodinu. Jenže to nejde. Dlouhodobé užívání antikoncepce je velký zásah do lidského těla, o to horší následky bývají v případech, kdy je hormonální antikoncepce užívána v tak brzkém věku. Proto dříve, než se rozhodnete poslat své dítě pro pilulky, zeptejte se gynekologa, zda jeho dcera antikoncepci užívá. Je velmi pravděpodobné, že ne. Argumentovat se dá ledasčím – dcera nemá problémy s pletí ani s pravidelností menstruačního cyklu, nemá přítele,..

Antikoncepce není nijak přirozená, jejím užíváním si sice zajišťujete „fungování“ ženského těla, měly byste ale vědět, že tohle není správné fungování. Je to jako vztah, který když přestanete podporovat, rozpadne se. Když tělu nedáte měsíční dávku hormonální antikoncepce, sesype se a nemusí dál fungovat. Nejčastěji se tak stane tehdy, když se začaly pilulky užívat v brzkém věku dívky, kdy její tělo nebylo zralé.

Je na každé z vás, zda pilulky začnete nebo nezačnete užívat, pokud se však přikláníte k variantě, že se přidáte k 54 procentům českých žen, pročtěte si co nejvíce o hormonální antikoncepci. Nehledejte lékaře, který chce na svých pacientech vydělat, najděte někoho, komu jde o zdraví českých žen.