Ucho je velmi důležitý orgán lidského těla. Samozřejmě že neslouží pouze pro to, abychom slyšeli, ale slouží i pro mluvení, a v neposlední řadě nám pomáhá i vyrovnávat rovnováhu těla. Určitě když nás bolí ucho, měli bychom vyhledat lékaře. Bolest ucha může zapříčinit několik faktorů. Může jít o nachlazení, ale také o bolest ucha, nebo průvan. Bolest ucha může být doprovázena svěděním, nebo i výtokem. Výtok z ucha může být hnisavý, krvavý, nebo čirý výtok. Někdy dochází i k zalehnutí ucha, a tím hůře slyšíme. V některých případech může být bolest ucha doprovázena i teplotou.

Zánět zevního zvukovodu

Při tomto onemocnění je postižena část pokožky této části ucha. Nejčastěji k tomu dochází v létě při koupání, vlivem bakterií. U nemocných se objeví svědění ucha, bolest a výtok. Také dochází ke zhoršení sluchu. I u tohoto onemocnění je třeba navštívit lékaře a řídit se jeho radami. Na bolest při zánětu pomáhá teplý obklad.

Rozhodně bychom se neměli pouštět do čištění ucha, nebo dokonce proplachování. Zánětem středního ucha trpí především děti. Projevuje se bolestí ucha a teplotou. Nástup bývá rychlý, a hlavně se objevuje velmi často v noci. Je nutno zajít na pohotovost. Akutní zánět ucha většinou propuká v době, kdy má pacient chřipku.

Zánět může způsobit i průjem, nebo zvracení. Dost často se stává, že jeden den má dítě problém s jedním uchem, a druhý den s druhým. Malé děti pláčou bolestí a drží se za ucho. Starší popisují zalehnutí ucha a pulsující bolest, která je stále větší. Někdy se stane, že dojde k prasknutí bubínku, pokud ne, tak ho propíchne lékař, a okamžitě se objeví úleva od bolesti.

Při hojení zánětů uší nám mohou pomoci potravinové doplňky

V každém případě je nutné navštívit lékaře. I při léčbě antibiotiky je možné léčbu urychlit potravinovými doplňky. Česnekový olej, nebo olej z divizny, nám pomůže od bolesti a svědění. To nám pomůže od menšího zánětu. Také se dá použít bezový květ a heřmánek. Uvaříme si čaj buďto z jedné byliny, nebo je možná i jejich kombinace.

Čaj se pije dvakrát denně. To pomáhá hlavně od bolesti. Určitě by se dalo najít na internetu více možností, jak si ulevit od bolesti. U bylinkářky, nebo v lékárně také získáme dobré rady. Určitě nebude na škodu, když se poradíme. Bylinky pomáhají zmírnit mnoho nemocí. O některých ani netušíme, jak léčbě pomáhají. Ušní kapky z léčivých bylin ulehčí od bolesti do deseti minut. Před kapáním je vhodné lahvičku s kapkami trochu nahřát. Stačí pod tekoucí teplou vodou. Kapání potom není tak nepříjemné. Dělá se to zejména u malých dětí, které se brání kapání kvůli nepříjemnému studenému pocitu.

Zalehnutí ucha

Při nahromadění ušního mazu, může dojít k tomu, že se nám utvoří v uchu zátka. To způsobí bolest, i to, že hůře slyšíme. V tomto případě, než navštívíme lékaře, můžeme zkusit nakapat si olivový olej do ucha. Malou lžičku oleje ohřejeme na lidskou teplotu a po kapičkách nakapeme do ucha. Necháme působit dvě minuty.  Potom zkusíme kapesníčkem vytáhnou zátku.

Když se nám to nepovede, kapeme si olivový olej do ucha dva až tři dny, a to vždy před spaním. V tomto případě si dáme do ucha po nakapání vatičku, abychom v noci nezašpinili ložní prádlo olejem. Zátka se nám sama uvolní, a nám se uleví. Podobný účinek má i směs lihu a vinného octa, v poměru stejný díl octa a stejný lihu. Pomoci nám může i jemná masáž za ušním boltcem.

Už naše babičky věděli, že česnek je zázračný lék. V případě potíží, bychom měli výrazně zvýšit podíl česneku v našem jídelníčku. Také je dobré rozetřít několik stroužků česneku, ten zabalíme do gázy a přiložíme na místo, které nás bolí nejvíce. Pokud se ale objeví teplota a nevolnost, nebudeme nic léčit sami, ale vyhledáme lékaře.