Záchranná pomoc pro hluchoněmé a nevidomé

0
313

Denně na nás číhá mnoho nebezpečí, avšak většinou se jim dokážeme vyhnout anebo s nimi perfektně bojujeme. Ovšem občas se stane něco nepředvídatelného, co se vám nepodaří překonat a pak to končí úrazy. Vy si jednoduše zavoláte sanitku či po případě vám ji zavolá nějaký kolemjdoucí, ale co když je zraněná osoba nevidomá či hluchoněmá?

I nevidomí a hluchoněmí si mohou zranit

Samozřejmě, že je smutné když se někomu něco stane, zejména když je to natolik vážné, že je nutné volat záchrannou pomoc. Ovšem ještě horší je to u lidí, kteří jsou slepí, mají vážnou nemoc očí, jsou němí či hluší. Tito lidé si velice těžko zavolají pomoc, protože jim nemohou říct, kde jsou a ani popsat co se stalo, nemohou zodpovědět to, na co se záchranáři ptají, což je problém. Když mají štěstí a jde někdo okolo, tak může sanitku přivolat, ale co když bude daná osoba zrovna sama?

Aplikace, která pomůže v nouzi

Naštěstí se našlo pár chytrých a vynalézavých lidí, kteří přišli se speciální aplikaci. Jedná se o aplikaci, pomocí které si lidé zavolají záchrannou službu bez velkých starostí. V podstatě stačí jen spustit danou aplikaci, protože tím daná osoba pošle znamení, že se něco děje. A díky zapnuté aplikaci záchranáři dostanou signál, který jednoduše lokalizují a mohou hned jet naproti pomoct, což je velká pomoc pro někoho, kdo si sám sanitku nemůže zavolat, protože je nemocný a nemůže popsat místo anebo neslyší jejich otázky.

Musíme pomáhat

Zdravý člověk si spoustu věcí neuvědomuje a bere je jako samozřejmost, ale pro nevidomého či hluchoněmého je spousta základních věcí opravdu složitých. A právě ono dorozumívání se záchrannou službou je velký a důležitý problém. Z tohoto důvodu je aplikace volně přístupná, aby si ji mohl stáhnout opravdu člověk, který ji potřebuje. Ovšem na druhou stranu je to velký risk, protože je spousta lidí, kteří si aplikaci nainstalují jen proto, že jsou zvědaví a bohužel je i spousta těch, kteří aplikaci zneužívají. A i když jsou v pořádku a zdraví, tak si pomocí aplikace nechají přivolat sanitku, což je rozhodně velmi špatné řešení.

Než sanitka přijede, je pozdě

Je naprosto jasné, že záchranáři mají spoustu práce a hlavně důležitou práci, protože mnohdy jde o život. A když si někdo přivolá sanitku jen z legrace či ze zvědavosti, jestli aplikace vůbec funguje, tak se může stát, že sanitka přijede na místo, kde jí nikdo nepotřebuje a naopak nestihne včas přijet k místu, kde má někdo opravdu vážný problém. Takže když někdo zneužívá tuto aplikaci, tak si musí uvědomit, že tím může někoho jiného zabít. Mnoho lidí, zejména těch mladých, to bere na lehkou váhu, avšak když si představíte, že pak sanitka nemusí stihnout zachránit třeba vaši babičku, je to opravdu nepříjemné.

Nevidomí a hluchoněmí mají s přivoláním záchranné služby jisté problémy, a proto bychom jim to měli usnadnit, aby si i oni v případě nouze dokázali přivolat pomoc.