O infrasaunování se říká, že je to nový způsob zdravějšího a efektivnějšího saunování. Saunování v infrasauně vám posílí imunitu, funguje jako prevence před nachlazením a chřipkou, prokrví vám celé tělo a očistí pokožku a spoustu dalšího. Objevte v našem článku kouzlu infrasauny.sauna-1093235_1920

Co je infrasauna?

Infrasauna je dřevěná kabina, ve které jsou infrapanely zahřívající lidský organismus. Je možné i využívat jak k relaxaci, tak také před rehabilitačními nebo sportovními aktivitami. Infrapanely vyzařují infračervené záření přímo do tělových tkání. Toto záření se dostane až do hloubky více jak 4 cm.

Infrasauny se hojně začaly objevovat v lázeňství a wellness. Používání infrasauny se od klasické v mnohem liší. Je mnohem citlivější a vhodná tak i pro slabší jedince, malé děti, alergiky i kardiaky. Dochází k zcela přirozenému uvolnění svalů, zklidnění celého organismu a tělo není nijak zatěžované.

S čím vám infrasauna pomůže?

Infrasauna díky tomu, že prohřívá celé tělo a prokrvuje celá lidský organismus, tak posiluje imunitní systém, posilujeme tak svou imunitu a jme tak víc odolní proti chřipkám a nachlazení. Saunování:

  • uvolní dýchací cesty
  • pomůže s nespavostí
  • zmírní projevy akné, ekzémů
  • podporuje elasticitu kůže a odstraňuje odumřelé buňky a nečistoty z kůže
  • vyplavuje toxické látky
  • ovlivňuje redukci váhy

Pokud člověk saunování provádí správně tak tak načerpává novou energii, výrazně se mu zlepší psychika, zbaví se únavy a celkově se jeho tělo začne lépe regenerovat, hojit a uzdravovat.

Jak využít infrasaunu?

Infrasaunu je možné využívat různě  a záleží na tom jak si ji nastavíte. Teplota i intenzita hraje důležitou roli a každé nastavení může mít rozdílné účinky. Způsoby užití tak mohou být následující.

  • intenzivní potící kůra
  • prohřívací kůra – vhodná u fitness

Intenzivní potící kůrasauna-1405973_1280

Doporučuje se 1 – 2 krát týdně, před saunováním je nutné se osprchovat. Pobyt v samotné infrasauně je dohromady 25 – 35 min. Důležité je při saunování doplňovat tekutiny přímo při saunování. Voda je důležitá, protože zkvalitňuje celkové působení sauny a urychluje látkovou výměnu. Při saunování je lepší si sednout, než lehnout. To  protože infračervené světlo se šíří horizontálně, tak aby tělem prostupovalo rovnoměrně.

Při potící kůře jsou potřeba 3 ručníky – na sezení, pod nohy a na stírání potu. Dále je důležité se osprchovat studenou nebo vlažnou vodou v kombinaci s vodní nebo klasickou masáží. Pokud se je saunování zařazeno jako podpůrná léčba pohybového a cévního systému, pak musí místo ochlazení studenou vodou být sprcha teplá, která z maximalizuje uvolňující efekt.

Prohřívací kúra

Prohřívací kúra se nejčastěji využívá při fitness nebo při rekonvalescencích, na snížení bolesti nebo k urychlení hojivých procesů. Odborníci ji doporučují také před a po sportovním výkonu.

Kabina by se měla minimálně 5 minut předehřívat. Pobyt v kabině by měl být tak dlouhý dokud neucítíte pot v lehkém cvičebním oděvu. Po této fázi přichází na řadu samotné rehabilitační cvičení, trénink nebo fitness cvičení. Poté by se mělo jít opět do kabiny, kde dojde k uvolnění svalového napětí.