Být či nebýt – žít či nežít?

0
389

Otázky života a smrti jsou velice citlivé, a tak není divu, že je lidé odkládají do nedohledna. Avšak na druhou stranu se jedná o velmi důležité otázky, které je čas od času potřeba řešit, zejména co se týče eutanazie. U nás je to sice nepovolený zákrok, co se týče lékařů, avšak některé osoby opravdu o to stojí a možná by to v některých případech bylo i dobré řešení.

Eutanazie jako trest či vysvobození?

Eutanazie je opravdu téma na dlouhé povídaná a pro mnohé je opravdu těžké o tom mluvit. Dobrovolná smrt je u nás sice zakázaná, ale jsou státy, ve kterých je to povoleno, tak proč bychom si i my nemohli rozhodovat o vlastním životě? Na druhou stranu je opravdu těžké rozhodnout se, zda být na živu či raději zemřít. A pravdou je, že tyto myšlenky nás napadají až v případě, že podlehneme nějaké těžké nemoci, kdy je na tom člověk psychicky poměrně špatně, což není vhodná situace pro tak zásadní rozhodování.

Nemoc, která mě zabíjí

Existuje spousta nebezpečných onemocněním, takovým běžným je rakovina, která zabije spoustu lidí, což je opravdu smutné. A právě v případě, kdy zjistíte, že máte onemocnění, na které můžete zemřít vás vede k otázkám, zda by nebylo lepší se života vzdát. Některým lidem by to ušetřilo spoustu trápení a starostí. Avšak rakovina je nemoc, z které se můžete vyléčit, takže přemýšlet o eutanazii by bylo ukvapené, protože se může stát, že se vyléčíte a pak byste tímto rozhodnutím ublížili svým nejbližším.

Odpočinek pro všechny

Naopak když je nemoc opravdu vážná a je jasné, že se z toho nemůžete dostat, tak by možná bylo rozhodnutí dobrovolné smrti vysvobozující, protože některé nemoci dokážou být opravdu nepříjemné a to nejen psychicky, ale také fyzicky. A když má člověk opravdu velké bolesti a ještě upadá do depresí a podobně, tak by to mohlo být jistým vysvobozením a to nejen pro nemocnou osobu, ale také pro jeho nejbližší, protože ti také vidí, jak on trpí. Ovšem i v tomto případě vám svědomí nedá, abyste si nepohrávali s myšlenkou, že se nemocná osoba může uzdravit, protože u každé nemoci existuje nějaká šance, protože každé tělo je jiné a každé tělo se s nemocí může vypořádat jinak.

Rozhodování o samotě či s rodinou

V případě, že by se eutanazie povolila i u nás, tak by musela mít mnoho podmínek a pravidel a rozhodně by to nebylo jednoduché. Rozhodně by se zde nabízela možnost, zda si o svém životě může rozhodnout nemocná osoba sama anebo potřebuje i povolení od rodiny. Pravdou je, že každý by měl mít právo rozhodovat se o svém životě sám, avšak nebezpečná nemoc vás může dostat do takových situací, kdy by bylo opravdu lepší mít i souhlas rodiny, aby byla jistota, že ta osoba nedělá chybu. Na druhou stranu žádný milující člen rodiny nebude chtít, aby se jeho blízký nechal dobrovolně zabít, takže je to opravdu složité.

Rozhodně by bylo fajn, abychom si mohli svobodně rozhodovat o svém životě, ovšem rozhodnutí o eutanazii je tak zásadní a složité, že není jednoduché jej prosadit i v naší republice.