Mentální bulimie

Mentální bulimie neboli bulimia nervosa se řadí mezi poruchy příjmu potravy. Bulimičky na rozdíl od anorektiček jedí a nejsou extrémně hubené. Bulimie se vyznačuje především nekontrolovaným přejídáním a následným zvracením. Bulimičky také velmi často užívají různá projímadla.

Bulimie se vyskytuje především u mladých žen a dívek. Pacientky dokážou za den zkonzumovat až 20000 KJ, což je 4776 kalorií. To představuje 9 tabulek čokolády nebo třeba 8 kg jablek. Je to neuvěřitelné už proto, že normální denní příjem by se měl pohybovat kolem 2000 kalorií. Dívka dokáže „vybílit“ celou lednici během chvíle, později ji však přepadnou výčitky a obsah jejího žaludku zmizí v záchodě. Toto se opakuje každý den. Když dívky nemají možnost dostat se na toaletu, jsou schopné se vyzvracet třeba i do vázy, prostě kamkoliv, jen aby se jídlo neprojevilo na jejich stehnech.
Bulimie se stejně jako anorexie řadí mezi psychické poruchy, při kterých se nemocní zabývají snižováním hmotnosti. Lidé trpící bulimií úplně přestanou vnímat to, kolik by toho měl denně sníst normální člověk. Dívky přestanou menstruovat, kazí se jim zuby, vypadávají a lámou se jim vlasy. Může dojít k velmi závažným komplikacím: záněty jícnu, porušenou zásobou minerálních látek, dokonce i k selhání srdce.