Pneumokonióza postihuje osoby, které dlouhodobě inhalují vzduch obsahující anorganické částečky. Jedná se o plicní onemocnění způsobující změny během dýchání. Tuto změnu podněcují imunokompetentní buňky, jež reagují na zvýšený přísun anorganických částeček. Ničí se tím intersticia plic, což je prostor mezi stěnami plicních sklípků a plicních kapilár. Tento prostor vyplní elastické pojivo.

Míra samotného poškození se odvíjí od intenzity a délky inhalace anorganických částeček. Záleží také na samotných částečkách (velikost, tvar).

Částečky můžeme rozdělit podle tvaru na:

  • Fibrogenní – tzv. silikóza (částice oxidu křemičitého) a azbestóza (částice azbestu)
  • Nefibrogenní – všechny ostatní částice

Většinou platí, že fibrogenní částice dokáží napáchat větší škody, protože špatně reagují na protizánětlivou léčbu. Díky tomu dochází k rozvoji onemocnění, přičemž následky bývají trvalé.

Projevy pneumokoniózy

Pneumokonióza se projevuje zánětlivě. Funkce plic se díky vývoji nemoci zhoršuje. Nemocný chronicky kašle a pociťuje “dušení”. Následně vzniká respirační insuficience (tj. dechová nedostatečnost). To znamená, že plicní systém nedokáže zabezpečit dostatečný příjem a výdej vzduchu.

Jak tomuto onemocnění předcházet

Během práce v prašném prostředí nezapomeňte používat ochranné pomůcky. Pomůcky eliminují možné poškození plic. A pokud je to ve vašich silách, pohyb v nečistém prostředí co nejvíce zkraťte.

Terapie

Terapie probíhá několika způsoby. Konkrétní způsob terapie doporučí ošetřující lékař, který posoudí stav plic a rozsah poškození.

Konkrétní terapie

Léčba oxygenerátorem

Toužíte po kvalitní domácí terapii? Pronajměte si kyslíkový oxygenerátor. Oxygenerátor je přenosný nebo statický přístroj, který vám zajistí dostatečný přísun kyslíku. Pro správnou funkci a terapii nemocných plic si prohlédněte naši půjčovnu oxygenerátorů.

Cena se pohybuje od 70 Kč za den. Oxymed půjčovna vám dodá statický i přenosný přístroj. Při zapůjčení na 14 a více dní je doprava v Praze zdarma. Osobní vyzvednutí v Praze 4 je také zdarma. Do ostatních koutů ČR zašleme oxygenerátor za 250 Kč.

 

Seženete u nás i veškeré příslušenství stejně tak jako ceník oxygenerátorů.

 

Půjčte si svůj kyslíkový oxygenerátor již dnes na čísle +420 776 243 440 nebo e-mailu pujcovna@oxymed.cz.