Kolo má v české kotlině doma skoro každý, nicméně se často jedná pouze o lapač prachu. To je samozřejmě škoda, jelikož pohyb je pro člověka důležitý, a to nejen pro jeho fyzickou, ale i duševní část.

Chcete-li trochu zhubnout, zlepšit si kondici nebo prostě jen hledáte něco na ukrácení dlouhé chvíle, cyklistika by vás zklamat neměla.

Je kam jezdit

Spousta lidí se domnívá, že na kole u nás není kam jezdit. Navíc se jedná o docela nebezpečnou záležitost, jelikož čeští řidiči nejsou kdovíjak ukáznění.
Je pravdou, že řidičák mají u nás mnohdy i jedinci, co by neměli mít správně ani občanku. Není však nezbytné držet se pouze na hlavních cestách. V českých zemích máme celou řadu zajímavých cyklostezek, kam auta víceméně nemohou.

Není problém si postupně projet většinu z nich. Ideální je se k nim dostat pouze za pomocí vlastních sil, nicméně většina cyklistů to řeší autem. Kola se už dnes dají díky moderním stojanům převážet docela snadno a bezpečně.

Na čem jezdit?

Užívat si jízdy na nějakém komunistickém vehiklu snad ani nikdo příčetný nemůže. I když jde o dobře udržovaného veterána, do kopců už se tito dědečkové příliš použít nedají. Chcete-li mít z cyklistiky opravdovou radost, koupíte si něco pořádného, například některá kola GT.

Třeba modely GT Agressor se hodí stejně dobře do přírody jako do města. Jsou dobře odpružené, příliš mnoho neváží a výborně se ovládají. Mezi opravdový klenot této řady pak patří GT Avalanche 29 Elite, jenž se může pyšnit hliníkovou kostrou. Ta něco vydrží, a přitom nic neváží.

Co na sebe?

Když si vyjedete jen pár kilometrů za město, víceméně nemusíte oblečení příliš řešit. Jakmile se ale vydáte na nějakou delší túru, je lepší pořídit si vhodný dres, kraťasy a třeba i speciální cyklistické rukavice. Hodit se vám bude jistě i batoh a kvalitní homologovaná přilba už je dnes snad samozřejmostí.