Glukometr je nezbytným pomocníkem každého diabetika, neboť mu umožňuje sledování hladiny cukru v krvi. Dle toho si následně aplikuje správné množství inzulinu. Pokud s tímto domácím měřením teprve začínáte, je dobré seznámit se s chybami, které mohou výsledky měření zkreslit.

Z čeho se skládá glukometr?

Glukometry tvoří základní část, která slouží ke zpracování vzorku a vyhodnocení výsledku. Odběrové pero je tvořena lůžkem a lancetou neboli jehlou, jíž se provádí vpich. Aby byl odběr co nejméně bolestivý, je lanceta po stlačení rychle vystřelena. Velmi důležitou částí je diagnostický proužek, jenž se se vzorkem krve zasouvá do glukometru. Aby byl výsledek co nejpřesnější, je třeba dodržovat několik pravidel.

Na co si dát pozor?

Před samotným testováním je samozřejmostí omýt si ruce mýdlem a teplou vodou. Nedoporučuje se používat dezinfekci, protože zapříčiňuje zkreslení výsledků. Vzorek odebíráme z boku nebo přední části prstu, nikoliv z bříška. Je velmi citlivé, a proto odběr bude zbytečně bolet. V případě, že je pro vás odběr z prstu bolestivě neúnosný, nabízejí se další varianty, jakými jsou prsty na nohou, lýtka, strany dlaně či ušní lalůček. Pokud trpíme hypoglykémií, odběru z prstu se nevyhneme. U ostatních částí těla jsou výsledné hodnoty totiž mírně snížené.

Skladování při pokojové teplotě

Jak glukometr, tak testovací proužky je třeba uchovávat při pokojové teplotě. Při nižších či vyšších teplotách nefunguje přístroj správně. Co se týče diagnostických proužků, ty musí být před použitím uloženy v originální tubě, aby nedošlo k jejich zvlhnutí. Rovněž u nich sledujeme dobu použitelnosti. Někteří lidé z důvodu úspory financí používají lancetu nebo proužky 2×. To se v žádném případě z hygienického hlediska nedoporučuje. Diagnostické proužky je třeba po každém použití vyhodit.