Že je pravidelný pohyb pro naše zdraví důležitý, o tom nemůže být pochyb. Pokud se chcete sportu věnovat naplno, přijdou vám vhod chytré hodinky, které vás díky svým funkcím budou motivovat k lepším výsledkům.

Proč je důležité se udržovat v kondici

Pravidelný pohyb dokáže udělat zázraky nejen s naším fyzickým vzhledem a tělesnou hmotností. Stejně tak se podílí i na naší psychice. A nemluvíme přitom o dlouhých hodinách strávených v posilovně. Důležité je věnovat se tomu, co vás baví. Může to být třeba i každodenní půlhodinová procházka v přírodě.

Pravidelný pohyb rovněž přispívá k dlouhověkosti, jelikož tímto způsobem posilujeme své zdraví. Odborníci doporučují se nějaké fyzické aktivitě věnovat alespoň třikrát týdně, a to minimálně půl hodiny až hodinu. Díky pravidelnému sportování si také vyčistíte hlavu a umožníte si srovnat veškeré nahromaděné myšlenky.

Zařazení sportu do každodenního života se rovněž pozitivně projeví na kvalitě vašeho spánku. Pokud své tělo fyzicky unavíte, budete spát jako nemluvně. Zároveň tímto způsobem můžete dosáhnout své vysněné váhy a ulevit tak kloubům, které jsou každý den vystaveny zátěži. Rovněž posilujete imunitu a jste odolnější vůči nemocem a stresu.

Motivujte se k pravidelnému pohybu.

Proč si pořídit chytré hodinky na sport a jak vám pomohou

Chytré hodinky jsou považovány za hit posledních let a pomalu ale jistě přibývá osob, které se pro ně rozhodnou. S jejich pomocí totiž můžete podrobně sledovat své zdraví, kondici, progres a dozvědět se zajímavé informace o svém sportovním výkonu.

Primární funkcí sportovních hodinek tedy je záznam aktivit a měření spálených kalorií. To znamená, že například v průběhu běhání můžete sledovat, kolik kalorií jste již spálili nebo jakým tempem aktuálně běžíte. Praktickou funkcí je také měření tepové frekvence, některé modely si ale dokáží poradit dokonce i s měřením EKG nebo okysličení krve.

Chytré hodinky se párují s mobilním telefonem a zpravidla je tedy budete používat společně s mobilní aplikací. Ta slouží pro sledování nejrůznějších statistik týkajících se sportu. Zpětně si zde tedy můžete prohlížet svůj výkon, tempo, rychlost, tepovou frekvenci v průběhu dne a mnoho dalšího. Chytré hodinky se tedy stanou vaším pomyslným osobním trenérem, který bude měřit a následně vyhodnocovat váš výkon a motivovat vás k dalším úspěchům.

Kromě toho je můžete využívat i pro zjednodušení života. Chytré hodinky zpravidla umožňují čtení příchozích zpráv, u některých modelů lze na zprávy dokonce i odpovídat. Také s jejich pomocí můžete nahlédnout do kalendáře, prohlédnout si seznam neodkladných úkolů, nastavit si časovač nebo budík nebo se třeba podívat na předpověď počasí. Praktickou funkcí je také poslech hudby, kdy můžete k některým chytrým hodinkám připojit bezdrátová sluchátka.

Chytré hodinky jsou prodlouženou rukou vašeho mobilního telefonu.

Chytré hodinky, sporttester nebo raději fitness náramek?

Dříve než si některé z těchto zařízení pořídíte, vyplatí se vědět, jaké jsou mezi nimi rozdíly. Každé totiž najde uplatnění u někoho jiného.

Chytré hodinky se často přirovnávají k prodloužené ruce vašeho mobilního telefonu. Vzhledem k dostupným funkcím totiž dokáží mobilní telefon částečně nahradit. Kromě možnosti sledování sportovních aktivit je lze mnohdy využívat také pro reagování na zprávy nebo telefonování. V závislosti na operačním systému také umožňují instalaci doplňkových aplikací.

Sporttestery neboli sportovní hodinky mají velmi blízko k chytrým hodinkám, na rozdíl od nich se však primárně soustředí na sledování sportovních aktivit. Mívají vyšší výdrž baterie a je možné je používat i bez mobilního telefonu. Sportovní hodinky s GPS vám poslouží i při sledování trasy.

Fitness náramky jsou nejjednodušší a cenově nejdostupnější variantou. Využijete je zejména pro měření ušlých kroků, spálených kalorií nebo monitorování spánku. Z hlediska funkcí nenabízí takové množství vychytávek jako předchozí varianty a většinou nebývají vybaveny GPS navigací.

Na jaké funkce se u sportovních hodinek můžete těšit?

Nabídka funkcí sportovních hodinek se u konkrétních modelů značně liší. Pojďme si ale představit několik základních i pokročilých funkcí, se kterými se lze nejčastěji setkat.

Chytré hodinky si poradí se záznamem sportovních aktivit. Rovněž je můžete využít pro průběžné monitorování vašeho srdečního tepu a některé modely si poradí také s měřením stresové zátěže, okysličení krve nebo třeba EKG. Pro dámy toto zařízení zpravidla nabízí jednoduchý způsob sledování menstruačního cyklu.

Chytré hodinky lze využívat také pro příjem notifikací z vašeho mobilního telefonu. Pokud s nimi budete spát, můžete si po probuzení prohlédnout přehledné statistiky týkající se kvality vašeho spánku. Mnohdy nechybí ani funkce budíku, stopek, časovače nebo třeba navigace. Vybrané modely si dále poradí s bezkontaktními platbami.

Sportovní hodinky s GPS Garmin Fenix. Zdroj: Pulsmetry.cz

Na co při výběru smart hodinek nezapomenout

Jak vybrat nejlepší chytré hodinky? Rozhodně si v prvé řadě promyslete, k čemu je chcete používat. Je pro vás rozhodující možnost odpovídat na zprávy? Nebo spíše hledáte zařízení s velmi přesným měřením vašich fyzických aktivit? To všechno a mnohem více se vyplatí vzít při výběru v úvahu.

Některé modely jsou také kompatibilní s praktickým příslušenstvím. Vybrané chytré hodinky lze například spárovat s bezdrátovými sluchátky nebo externími snímači. 

Závěrem

Chytré hodinky vám v mnoha ohledech usnadní život. Hodí se proto pro všechny, kteří chtějí svou radost z pohybu posunout na další level a užívat si každou sportovní aktivitu naplno. Toto malé zařízení na zápěstí totiž dokáže skvěle zastat funkci vašeho osobního trenéra a motivovat vás k lepším výsledkům.