Proč používat nano respirátory namísto roušek?

0
351

Pamatujete si na heslo, jež před rokem znělo z každého koutu republiky? Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě. Uplynul však už nějaký čas, pomalu se začalo upouštět od jednorázových a podomácku vyrobených roušek, protože na scénu nastoupily účinnější respirátory. S respirátorem totiž chráníte i sami sebe, nikoliv pouze okolí.

Ochranu dýchacího ústrojí v současné době nosí lidé úplně všude, tedy nejen v uzavřených prostorech, ale i v zastavěných částech měst a obcí. Velice žádané jsou nano respirátory, díky tomu, že disponují nanovláknem, přes které neprojde většina virů.

Respirátory a jejich rozdělení do tříd ochrany

Ve světě jsou respirátory certifikovány hned několika různými standardy. Setkáte se nejčastěji se zkratkou FFP, čímž se v podstatě označuje filtrační maska na obličej. Evropskými standardy jsou FFP1, FFP2 a FFP3.

V dnešní koronavirové situaci jsou respirátory FFP1 nedostačující. Účinnější jsou respirátory FFP2 a N95, filtrující až 94 % částic. Nejvyšší filtrační účinnost (minimálně 99 %) je u respirátorů FFP3 a N99.

Jelikož se přešlo z roušek na respirátory, přičemž respirátory jsou na mnoha místech povinné, vláda zavřela i galanterie, které byly při předchozím lockdownu otevřeny. Lidé si totiž šili roušky sami, a tak musel být dostupný potřebný materiál.

Kde koupit nano respirátory?

Jestliže chcete koupit kvalitní nano respirátory a roušky, podívejte se do pestrého produktového portfolia internetového obchodu Mikaton.cz. V nabídce má české nano respirátory a antivirové šátky, které se šijí v České republice. Respirátory se vyrábí v Brně (značka RespiPro VK) a také ve Zlíně (značka Spurtex). Vybrat si můžete i z několika různých barev, nemusíte zůstávat pouze u klasické bílé. Oživte si nošení respirátoru o černou či béžovou variantu.