Neustále se snažíte zhubnout a pořád to nejde? Možná jíte málo. Náš organismus funguje už tisíce let stále stejně. Menší množství potravy si váš mozek vyloží jako impuls k šetření, což našim předkům pomáhalo během náročných období, kdy tělo na nedostatek potravy reagovalo ukládáním maximálního možného množství energie do tuku. Pokud léta žijete na dietách, přesně to se pravděpodobně děje i vám.

Jezte bílkoviny

Bílkoviny pomáhají vyvolat pocit sytosti a zároveň je k jejich trávení potřeba nejvíce energie ze všech hlavních makroživin. Slouží totiž jako stavební materiál našich svalů i jiných tkání – a takové budování se bez kalorií navíc neobejde. Bílkoviny najdeme v mase, vajíčkách nebo mléčných výrobcích, ale také obilovinách, luštěninách nebo semínkách.

Zabraňte dehydrataci

Ke správnému fungování těla pomáhá také pitný režim. Naše tělo je z převážné většiny tvořeno vodou, a proto je důležité tekutiny doplňovat pravidelně.

Zařaďte také pravidelnou konzumaci kávy nebo čaje (ovšem s mírou), které jsou plné biologicky aktivních látek a působí pozitivně na naše zdraví. Jejich bonusem je krátkodobé vyplavení adrenalinu a následné mírné zvýšení klidového metabolismu, který má pozitivní vliv na využívání tuku jako zdroje energie.

Spěte pravidelně

Nezapomeňte ani na pravidelný spánek. Ten neznamená pouze stejnou dobu spánku, ale také pravidelný čas ulehnutí do postele a probuzení. Nevyspalost může vyvolat větší chuť k jídlu, jak se tělo snaží získat chybějící energii z odpočinku jinde, vyšší hladinu stresových hormonů a nižší hladinu testosteronu. To pak často vede k nárůstu hmotnosti.

Hýbejte se

Aby se vám dobře spalo, je důležité se přes den unavit. Celodenní sezení v práci není ideální, proto doporučujeme se každou hodinu projít alespoň na chodbu, při cestě do práce vystoupit o zastávku dříve nebo vyzkoušet cestu na kole. Tyto malé ústupky vám pomohou ve výsledku spálit mnohem více kalorií nenáročnou cestou.

Pokud chcete zařadit trénink, tak není nic lepšího než zkusit HIIT trénink nebo posilovnu a silový trénink. Ty totiž “poškodí” naše svaly několikanásobně více, než jiná fyzická aktivita. Tělo tudíž musí vynaložit mnohem více energie nutné k jejich opravě a zesílení. Nezapomeňte ale ani na delší procházky, běhání nebo jízdu na kole. Hlavní je, aby vás to bavilo!

Změňte své návyky

Protože je opakování matka moudrosti, pro nastartování organismu se zaměřte na tyto pravidla:

  1. Jezte více bílkovin,
  2. pijte více vody,
  3. pravidelně spěte,
  4. více se hýbejte,
  5. zařaďte silový trénink nebo HIIT.

Omezte to, co vám škodí

Pokud chcete zlepšit svůj životní styl, zaměřte se také na svoje návyky. Kolik času trávíte na telefonu nebo koukáním na YouTube či Netflix? Jak často si dopřáváte skleničku, dvě nebo celou lahev? Je to vždycky nutné? A co konzumace tabákových výrobků, není čas na změnu?

Stanovte si maximální čas, který na telefonu chcete trávit. Vytipujte si předem filmy, které chcete vidět, ať na platformách netrávíte zbytečně moc času. Zamyslete se nad příležitostmi, kdy si víno chcete opravdu vychutnat. Zkuste omezit tabákové výrobky nebo přejděte na méně škodlivé alternativy. Vhodné mohou být zařízení na zahřívání tabáku, mezi které patří PULZE.

Autor: Elena Gottfried