Přípravky k ochraně pokožky při opalování 1. část

0
450
Autor obrázku: Pete O'Shea

Přípravky k ochraně pokožky při opalování 1. část

I když tomu počasí moc nenasvědčuje, léto už je za dveřmi a ochrana kůže při opalování je velmi důležitá. Mazat bychom se měli i tehdy, budeme-li se pohybovat na slunci bez účelu opalování! Není to jen prevence proti spálení, ale i proti rakovině kůže, která je poslední dobou čím dál častější.

Autor obrázku: Pete O’Shea

Je to tím, že ozónová díra se stále zvětšuje a propouští stále více škodlivého UV záření, takže pozor na to! Typy přípravků na opalování jsou olejové přípravky, které jsou velmi vhodné pro suchou pleť. Emulzní přípravky, což jsou opalovací mléka. A gelové přípravky, ale ty mají menší využití.

Pro zklidnění pokožky po slunění je třeba používat hydratační přípravky, nejlépe tělová mléka s vitamíny A a E.

Typy UV záření jsou:

1) UVA paprsky pronikají hlouběji do pokožky a poškozují vlákna kolagenu a elastinu. Také způsobují hyperpigmentaci (nadměrné množství pigmentu způsobuje pihy a flíčku na pokožce). Pozor! Proniknou i sklem.

2)UVB paprsky pronikají jen vrchními vrstvami kůže. Způsobují klasické spálení kůže (zčervenaní, zarudnutí a nakonec puchýře), ale sklem neproniknou. Na spálení kůže se používá pantenol.

3) UVC paprsky zachycuje ozónová vrstva, takže se k nám nedostanou. Až si budete kupovat opalovací přípravek ověřte si, jestli chrání před UVB i UVA.

Móda snědé pleti

Začala mezi 1. a 2. světovou válkou, kdy ještě nebyly známy přípravky na opalování. Proto lidé používali ořechový olej, který také způsobuje zhnědnutí, ale jiné, než slunce. Dnes bych to v žádném případě nedoporučovala z toho důvodů, že olej sice přitahuje slunce, ale v žádném případě nechrání!

Jako prostředky proti spálení se používali běžné denní krémy bez UV filtrů, což už dneska vídíme, je naprosto neefektivní. UV filtry jsou obsažené v dnešních prostředcích na opalování a chrání pokožku před poškozením. Poškození kůže způsobuje z 85 % sluneční energie.