Přípravky k ochraně pokožky při opalování 2. část

Ochranný faktor

Pomáhá nám zjistit, jak dlouho můžeme pobývat na slunci, jelikož udává, kolikrát déle je možné se slunit, než pokožka chráněná UV filtrem zčervená v porovnání s pokožkou nechráněnou. Bez ochrany může být pokožka vystavena slunci 30 minut. Takže když máte například ochranný faktor 6, spočítáte si 30*6=180 a víte, že na slunci můžete pobývat 3 hodiny. Do extrémních podmínek se používají ochranné faktory 20 – 30.

Přirozená ochrana pokožky

Pokud nepoužijeme žádný ochranný prostředek na opalování naše pokožka se chrání takto: zrohovatělá vrstva se odloupne a zesílí, naše tělo si vyrobí vlastní UV filtr a vznikne hnědé kožní barvivo, jehož tvorba se zvyšuje opakovaným sluněním.

Fototypy

Jaký jste fototyp poznáte podle toho, jakým způsobem se opalujete. Je to ovlivněno mnoha faktory.

Pokud chcete být krásně hnědí, užívejte betakaroten, který je obsažen v mrkvi, červené paprice a zeleném čaji. Také se dá koupit ve formě tabletek.

Autor obrázku: Steven Depolo

Fototyp I má velmi světlou kůži, zrzavé vlasy a pihy. Opaluje se velmi těžko a když už se opálí, tak jen do červena. Nu…není o co stát.

Fototyp II je majitelem světlé pleti a světlých vlasů. Tito lidé se vždy opalují do červena. Také žádná sláva, že?

Fototyp III jste, pokud máte středně světlou kůži a hnědé, až černé vlasy. Už na tom nejste tak špatně, jen výjimečně se kůže opálí spíše do červena.

A dostáváme se k ideálu. Fototyp IV má tmavou kůže a tmavé vlasy. Nikdy se nespálí a vždy se opaluje do hněda. Samozřejmě, pokud se prvně opálíme do červena, kůže nám časem stejně pravděpodobně zhnědne, ale kdo by nechtěl být hnědý hned, že?

Přeji vám všem krásné léto a málo spálené kůže od sluníčka :-)

Lucie Hanusová