Často je onemocnění, zejména pokud jde o nemoc srdce, spojeno s krevním tlakem. Slabost, motání se hlavy, únava, bušení srdce a podobné příznaky mohou být projevem výkyvu tlaku. Samozřejmě, že člověk se hned lekne, co se s tím děje a míří za doktorem, ale lze to i jinak.

Měření tlaku doma

Je dobré, když člověk jde za doktorem, když cítí, že není všechno v pořádku, protože u většiny onemocnění platí to, že čím dříve se odhalí, tak tím lépe a rychleji se odstraní. Avšak pravdou je, že v případě, kdy máte nějaké onemocnění, které je spojeno s krevním tlakem, zejména jde o srdeční nemoci, tak je lepší mít doma měřič krevního tlaku. I lékaři to doporučují, protože v době, kdy je vám blbě, si můžete sami změřit tlak a zjistíte, zda je tato změna příčinou vaši slabosti anebo naopak odhalíte nějakou jinou nemoc, s kterou musíte k lékaři. A někdy je dobré, hlavně když jde o starší lidi, si kontrolovat hodnoty krevního tlaku, protože většinou ve stáří se hodně mění, což způsobuje různé nepříjemné věci, a proto také mívají starší lidé často léky na tlak.

Jaký přístroj si mám vybrat?

Pravdou je, že dnes se objevuje spousta značek těchto přístrojů a každý z nich má jisté funkce. Pokud víte, že máte problémy se srdcem, tak byste do domácího měřiče krevního tlaku měli investovat a koupit si takový přístroj, který kromě hodnoty tlaku ukazuje také srdeční pulz a v případě nějakého problému také arytmii a podobně. A z těch novějších přístrojů tyto funkce mají téměř všechny. Navíc jsou tyto přístroje vybaveny pamětí, takže se můžete podívat, jak se váš tlak měnil v průběhu několika dní a podobně. Dokonce existují i přístroje, které jsou určeny pro dvě osoby, takže například osoba A bude babička a osoba B bude dědeček a každý bude mít ty své hodnoty tlaku uloženy pod svým písmenkem. Je to jednoduché a velmi praktické.

Koupě přístroje

Domácí měřice krevního tlaku se pohybují v různých cenách, ale obecně nejde o nic velmi levného, ale také na to nemusíte šetřit půl roku. Běžně se dají zakoupit v obchodech, kde nabízejí elektronické věci anebo i v některých lékárnách. Samozřejmě, že existují i internetové obchody, avšak v tomto případě je asi lepší využít těch kamenných, protože se vám vztahuje na ně záruka a v případě nějakého problému či nejasnosti se na ně lze lépe obrátit. Dokonce je to velmi pěkný dárek na Vánoce či narozeniny pro prarodiče, ale nemusí jít jen o starší lidi. I u mladých je změna tlaku viditelná, a kdybyste si tlak měřili pravidelně, tak byste se velice divili, jak vaše stavy souvisí se změnou tlaku.

 

Mít doma měřič tlaku je určitě dobré a praktické, zejména pro starší anebo nemocné lidi, ale rozhodně se hodí do každé domácnosti.