těhotenství

Těhotenství a vyšetření, která na Vás čekají

těhotenstvíObdobí těhotenství je pro každou maminkou jistě krásným a nezapomenutelným časem, který začíná dvěma čárkami na těhotenském testu. Po tomto malém testu následují Vaše kroky přímo do gynekologické ordinace, kde začíná koloběh vyšetření a testů:

  1. První návštěva gynekologa – Váš ošetřující lékař potvrdí nebo vyvrátí těhotenství. Pokud jste opravdu těhotná, návštěvu budete opakovat pravidelně vždy po měsíci, s blížícím se porodem pak častěji. V rámci této návštěvy Vám změří krevní tlak, puls, Vaši váhu a rozbor moči (cukr a bílkoviny).
  2. Vyšetření krve -Připravte se na to, že od lékaře odejdete o 3 zkumavky krve lehčí. Zjišťují se nemoci jako HIV/AIDS, syfilis, žloutenka, dále krevní skupina matky. V průběhu 1. trimestru je možné absolvovat Tripple test, test není povinný, lékaři jej mohou pacientce doporučit. Jedná se o kombinaci krevních testů a Ultrazvukového vyšetření. Pokud jsou pacientka i miminko v pořádku, následují pravidelné preventivní kontroly, pokud je výsledek jiný, pro maminku to znamená další testy (genetické vyšetření, ECHO srdce miminka aj.).
  3. Ultrazvukové vyšetření -Provádí jej lékař při každé pravidelné kontrole a při ujasnění těhotenství, jeho četnosti. Lékař kontroluje miminko, jeho vývoj, placentu, plodovou vodu aj.
  4. Zubař – Chrup těhotné ženy je více náchylný se kazit. Matka v tomto období potřebuje hodně vápníku pro své miminko, proto je v období těhotenství doporučování zvýšit návštěvy u stomatologa, tedy alespoň jednou za období, nejlépe však 2 krát.
  5. Obvodní lékař – Dalším preventivním vyšetřením je návštěva u obvodního lékaře, který měří TK a puls, váhu a výšku, zjišťuje stav očí, případně korelaci dioptrií, naměří EKG a zkontroluje celkový zdravotní stav, včetně těhotenských „nálad a chutí“. Výsledkem vyšetření je lékařská zpráva včetně celkové anamnézy.
  6. Vyšetření cukru – cílem tohoto vyšetření je zjistit, zda nemáte cukrovku. Pokud ano, čeká Vás dieta bez cukru a tuku.
  7. Kardiologie – Lékař zjišťuje ozvy srdíčka miminka.

V rámci Vašeho těhotenství se mohou vyšetření lišit, to podle Vašeho zdravotního stavu nebo stavu Vašeho miminka.

Milé maminky, všechna tato vyšetření a testy bez obav a v klidu absolvujte, jde o zdraví Vašeho miminka a také Vaše. Navíc se můžete v průběhu těšit z fotografií miminka, které Vám každý lékař rád pořídí. Já sama se na pravidelné prohlídky vždy těším, protože vidím svojí malou holčičku, jak roste a jak v bříšku dovádí. A pokud to jen trochu jde, zajistěte si přítomnost Vašeho partnera u vyšetření. Nejen že se Vám bude lépe čekat v čekárnách, také budete více klidná v neznámém prostředí a radost, kterou budete mít z vyšetření (hlavně ultrazvukové) bude dvojí.