Kdy jít na alergologické vyšetření a jak to probíhá?

0
565

Máte podezření, že se u vás začíná objevovat alergie, ale nejste si jistí? Není nic jednoduššího než navštívit specialistu, který vám provede alergologické vyšetření. Jak to probíhá a co následuje potom?

Projevy alergie

Snaha o příliš čisté prostředí okolo nás může vyústit až v problém, kdy se náš imunitní systém začne doslova nudit a vymýšlet si zábavu v podobě přehnaných alergických reakcí. Zčásti se jedná o dědičný problém, ale alergii je možné získat i kdykoliv během života. Problém spočívá v tom, že organismus zahajuje imunitní reakci proti neškodným pylovým či prachovým částečkám, roztočům a podobně. Výsledkem jsou známé projevy alergie, jako jsou senná rýma, kýchání, zvýšená tvorba hlenu a chronická vyrážka.

Jak vypadá alergologické vyšetření

Jakmile začnete pozorovat tyto příznaky, může se jednat o alergii. Specializovaný lékař s vámi probere vaše dědičné predispozice pro alergii a následně provede samotné vyšetření. Nejčastěji se jedná o nanesení látek obsahujících vybraný alergen na pokožku a čekání na případnou reakci. K té by u člověka bez alergie dojít nemělo. Když se objeví červený pupínek či vyrážka, jedná se o jasný výsledek alergie. Doktor následně odečte, o jak velký problém se jedná. Kromě tohoto jednoduchého testu se používá i podrobnější alergologické vyšetření krve (více informací na http://www.analergin.cz/alergologicke-vysetreni/)

Co dělat, když máte alergii?

Pokud je vám zjištěna alergie, doktor vám navrhne vhodná režimová opatření. Často se jedná o omezení kontaktu s původcem alergenu. Dalším řešením je předepsání vhodných léků nejčastěji na bázi antihistaminik. Na trhu existují i léky na alergii bez předpisu, jejichž účinky jsou víceméně stejné. Záleží však na tom, jak silnou máte alergii a jestli ji nedoprovází například i zkřížená alergie na potraviny.