Chřipka

0
317

Chřipka

Každý tuto nemoc zná a každý si jí dozajista prošel. Chřipka je jednou z nejběžnějších ale i nepříjemných nemocí. Jelikož má chřipka velmi krátkou inkubační dobu (1 den), pak začíná velmi nečekaně a náhle. Vaše tělo může být naprosto zdravé. Pokud však přijdete do styku s člověkem, který trpí chřipkou, můžete v nejbližší době očekávat onemocnění sebe samého. Virus chřipky do těla proniká přes sliznice dýchacího ústrojí. Proto je prvním příznakem tohoto onemocnění především kašel a ne rýma.

Zároveň chřipka začíná většinou s vysokou horečkou (38 až 40°C). Začínající chřipka bývá také doprovázena zimnicí nebo třesavkou. Navíc je celá nemoc doprovázena především bolestí hlavy, která se spojuje se světloplachostí a ztuhlostí šíje. Náběh chřipky způsobuje značnou únavu, bolesti kloubů, očí, zad, nohou, ale i svalů. Dalšími příznaky mohou, ale nemusí být, nevolnost, průjem nebo zácpa, či občasné zvracení spojené s nechutenstvím.

Během následujících dnů (jednoho či dvou) nadcházejí klasické příznaky chřipky, tedy postižení dýchacích cest. Nepříjemnými ale velmi často doprovázejícími příznaky chřipky jsou myšleny, rýma, bolest a pálení v hrdle nebo suchý a dráždivý kašel. Kašel se postupem času zvlhčuje a mění se v hlenovitý kašel. Teplota společně s únavou, bolestí hlavy a svalu běžně mizí kolem tří nebo čtyř dnů. Rýma s kašlem ale většinou přetrvávají přes 7 až 10 dnů. Slabost a menší únava se mohou objevovat v různé míře ještě měsíc po nepříjemném onemocnění.

U každého člověk však probíhá samotná nemoc úplně jinak. Chřipka závisí především na několika důležitých faktorech. Mezi ně patří hlavně věk nemocného, jeho celková odolnost, ale také možný výskyt případných dalších přidružených chorob.

Člověk může být napaden také různým typem viru. Nejtěžší a složitý průběh má chřipka způsobená virem typu A. Mírnější a přijatelnější průběh má naproti viru typu A obvykle vir typu B. Existuje navíc ještě virus typu C. Ten se nijak obzvlášť u dospělých jedinců neprojevuje. Postihuje hlavně děti. Projevuje se ale jen lehkou rýmou a škrábáním v krku.