luštěniny

Omega-3 mastné kyseliny: významné v dětském věku i ve stáří

Dětská obezita, vývoj kognitivních funkcí a imunita dítěte – toto a mnohem více můžete ovlivnit již během těhotenství, a to díky dostatečnému příjmu omega-3 mastných kyselin. Výsledky studií potvrzují, že je potřeba doplňovat kyselinu dokosahexaenovou (DHA) při přípravě na těhotenství, během něj, ale i v průběhu kojení. Tím ale význam DHA nekončí. Během dětství i dospělosti pomáhá DHA soustředění, paměti a odbourává psychickou únavu, ve stáři podporuje aktivitu mozku.

Co jsou Omega-3 mastné kyseliny

luštěninyOmega-3 mastné kyseliny patří mezi esenciální mastné kyseliny, zastoupeny jsou zejména v rybách, ale i v řepkovém či sójovém oleji, mají ochranný účinek proti onemocnění srdce a různým zánětům. V poslední době vzrůstá mimo jiné zájem o poznání úlohy omega-3 mastných kyselin jako prevence cukrovky a některých typů rakoviny. Mezi omega-3 mastné kyseliny patří kyselina alfa linolenová (ALA), jejímž zdrojem je lněný, řepkový a sójový olej, luštěniny a ryby, kyselina eikosapentaenová (EPA), která se nachází v mořských rybách a především kyselina dokosahexaenová (DHA), obsažena v rybím oleji a významná je zejména pro prenatální výživu a výživu u dětí.

Co ještě?

Mezi další látky, na které by nastávající maminka neměla zapomenout, patří  například vápník, hořčík nebo kyselina listová. Pokud tělu chybí vápník, začne ho získávat z kostí, což může způsobit jejich zeslabení a později také řídnutí. Dostatkem hořčíku můžete zase předejít svalovým křečím. Těhotným a kojícím ženám je také doporučováno zvýšené množství vitamínu B12. Železo, kyselina listová a vitamín B12 jsou důležité pro krvetvorbu.

Co říkají výsledky výzkumů?

ořechyOmega-3 mastné kyseliny jsou důležité nejen pro dítě, ale i pro matku, což potvrzuje řada nejnovějších výzkumů. Nedostatek omega-3 může negativně ovlivnit emoce novopečené maminky, ale také přivodit tzv. poporodní depresi. Dostatečné množství DHA je nezbytné k podpoře optimálního vývoje a funkce mozku a očí dítěte, má významný vliv na vývoj mozku a sítnice.

Výzkum vedený na Emorské univerzitě přichází s výsledky, které naznačují, že dostatečný příjem DHA v těhotenství má na zdraví dítěte pozitivní vliv – zejména na dětskou imunitu, snižuje také výskyt nachlazení. Nedávná americká studie (1) potvrdila, že dostatečné množství DHA v těhotenství snižuje riziko obezity u dětí. Děti, narozené matkám s dostatečným množstvím DHA v těhotenství, měly o 32% menší pravděpodobnost, že se budou potýkat s obezitou. Podle jiných studií přispívá DHA k lepšímu psychomotorickému vývoji a udržení pozornosti. Také pro kojence a malé děti je příjem omega-3 mastných kyselin důležitý, hrají významnou úlohu ve vývoji mozku a nervové soustavy. Kojenci, kteří mají v kojeneckém mléce dostatek DHA, mají podle jiných studií (2) vyšší IQ, lépe si pamatují a jsou pozornější.

A co dospělí?

Omega-3 mastné kyseliny zvyšují pozornost, snižují psychickou únavu a zvyšují průtok krve v mozku a tím také mentální výkon, navíc snižují dobu reakce. Vědci z Oregonské univerzity se dlouhodobě zabývají úlohou živin a dalších látek pro činnost mozku a kognitivní funkce (Oregon Brain Aging Study). V nejnovější studii se zabývali souborem látek, který odpovídá složení výrobku Efalex Active 50+, v ČR prodávaným pod názvem Acutil.

Cílem studie bylo prozkoumat vztah mezi stavem živin a ukazateli zdraví mozku. Výsledkem studie jsou zjištění, že hladiny vitaminů B1, B2, B6, folátu, B12, C, D a E a omega-3 mastných kyselin jsou prediktorem lepšího stavu mentálních funkcí a nižšího rizika Alzheimerovy nemoci.  Pacienti s vyššími hladinami omega-3 mastných kyselin měli lepší exekutivní funkce a větší celkový objem mozku.  Výsledky studie potvrzují, že střídmá životospráva a vyvážená strava s obsahem omega-3 mastných kyselin a dalších důležitých látek přispějí k udržení mozku v dobré kondici i ve vysokém věku. Pomoci mohou také doplňky stravy jako Acutil, který působí dlouhodobě, zlepšuje kognitivní funkce a odbourává psychickou únavu.

__________________________________________________________________________

1 Donahue SM, Rifas-Shiman SL, Gold DR, Jouni ZE, Gillman MW, Oken E. Prenatal fatty acid status and child adiposity at age 3 y: results from a US pregnancy cohort. Am J Clin Nutr. 2011 Apr;93(4):780-8. Epub 2011 Feb 10

2 Imhoff-Kunsch B, Stein AD, Martorell R, Parra-Cabrera S, Romieu I et al. Prenatal. Docosahexaenoic acid supplementation and infant morbidity: Randomized Controlled Trial. Pediatrics 2001;Aug 1 [Epub ahead of print]. Doi:10.1542/peds. 2010-1386.