Hemeroidy

Velmi nepříjemnou a bolestivou nemocí jsou hemeroidy. Jelikož se hemeroidy vyskytují v choulostivém místě, často se lidé za tuto nemoc stydí a neradi o ní mluví. Komu by bylo ale příjemné, svěřovat se o potížích, které Vás trápí při vyprazdňování? Jedinou útěchou v tomto směru bude, že všichni jsme jen lidé a všichni máme určité problémy. A vůbec, jste si jistí, že právě lidé, se kterými pracujete, netrpí také hemeroidy? Je důležité si uvědomit skutečnost, že nejste jediní, co na téhle planetě trpí touto nemocí.

Laicky řečeno, hemeroidy se označují jako žilní pleteň v oblasti konečníku. Žilní pleteň vlastní každý zdravý jedinec. Až potom její onemocnění způsobuje hlavní příznaky potíží. Ty se pak nazývají jako hemeroidy, jiným názvem také jako „ Zlatá žíla“.

Hemeroidy trpěli už ve starověkém Egyptě. Na starodávných papyrech se objevují onemocnění konečníku, přičemž hemeroidy byly nejčastější. Hemeroidy jsou tedy známé jako lidstvo samo. Nejsme proto sami, kdo měl kdy problémy se stolicí.

Hemeroidy vznikají z různých příčin. Jednou z nejčastějších příčin je však tlačení na stolici vsedě. Proto nejčastější výskyt hemeroidů je u lidí se sedavým zaměstnáním. Tlakem dochází ke zvětšení a zduření pleteně, což způsobuje krvácení.

A jak poznáte, že máte hemeroidy? Při jejich výskytu velmi nepříjemně svědí konečník, což doprovází palčivá bolest, při sezení na židli či pohovce. Stolice je zakrvácená. Při výskytu vnitřních hemeroidů je velmi častý odchod krve po stolici. Ta pak zanechává stopy na toaletním papíru, na povrchu stolice či toalety.

Naleznete-li malé množství krve v záchodové míse, pak ihned nepropadejte panice. Pokud nekrvácíte stále a krvácení ustane, pak lékaře můžete navštívit a druhý den. Prohlídka je však nezbytná. Hemeroidy se léčí pak různými způsoby. Chirurgickou operační terapií se lečí pokročilé nebo komplikované onemocnění hemeroidy. Konzervativní terapie zahrnuje dietní a režimová opatření pro lokální léčbu. Semiinvazivní terapií se pak nebolestivě odstraňují zvětšené uzly. Při této terapii není nutná anestezie, tudíž ani operace.