Játra

 

Orgán, který váží celých 1,5 kg a zároveň toho plno vstřebává. Řeč je o játrech. Nazvat je můžeme také jako detoxikační centrála. Veškeré látky, které do těla přijmeme, nejprve procházejí játry a pak dále postupují do krevního oběhu. Zároveň odbourávají škodlivé látky, ukládají nezbytné vitamíny a přetvářejí cukr. Jsou nezbytnou součástí lidského těla, a proto bychom měli dbát na jejich zdraví. Jejich onemocnění nemusí způsobit jen časté návštěvy výčepů.

Dost lidí si přesuzuje onemocnění jater alkoholu. Ten ale není jediným faktorem způsobující onemocnění. Onemocnět lze i žloutenkou, což je zánět jater způsobený viry. Existují tři typy žloutenky. Hepatitida A se většinou neléčí. Na hepatitidu B existují interferony, což jsou bílkoviny přirozeně produkované lidským organismem, zejména buňkami imunitního systému. Hepatitida C se léčí buď interferony nebo ribavirinem. Proti žloutence se dnes už očkuje. Povinné je očkování proti hepatitidě B. Proti hepatitidě A se člověk očkuje v případě, chce-li navštívit nějakou exotickou zemi.

Samotná játra vlastní více než 2000 cest, které slouží k látkové výměně. Naruší-li se jedna z nich, přichází onemocnění jater. Bez jakéhokoliv rizika se dá v dnešní době až polovina jater odstranit. Jedinou podmínkou je, aby druhá polovina jater byla zdravá. To ale neznamená, že bychom na svá játra měli zanevřít.

Jedním z nejznámějších onemocnění jater je cirhóza jater. Jedná se o dlouhotrvající zánět způsobený především viry, tukem a alkoholem. Tyto faktory pak zanechávají na tkáni jater jizvy, což způsobuje nedostatečně správné plnění funkce jater.

Játra jsou zatěžována především alkoholem. Pro ženy je nebezpečné denní užívání alkoholu v míře od 20 až 30 g, pro muže je to 40 g alkoholu denně. Tučné jídlo v zásadě játrům neškodí, způsobuje ovšem nadváhu. Nepřekračujte proto raději denní dávku vyšší než 70 až 80 g.

Chcete-li mít svá játra zdravá, omezte vysoký přísun alkoholu a tuků. Berte co nejméně léků a užívejte raději bylinné přípravky. Vyvarujte se i pravidelnému užívání paracetamolu.