Plíseň nohou

0
371
Autor obrázku: Jeremy Jenum
Autor obrázku: Jeremy Jenum

Zapáchají vám nohy a cítíte nepříjemné svědění mezi prsty? Možná i vás trápí plíseň nohou, tak pojďte s tím něco udělat!

Jak poznám, že mám plíseň nohou?

Když máte zarudlá místa mezi prsty, cítíte svědění a pálení mezi prsty na nohou. Kůže na nohou se začne odlupovat a tvoří se malé puchýřky, jde o plíseň nohou. Pokud se tato nemoc neléčí, tak se plíseň může rozšířit z meziprstí až po celé chodidlo.

Jak může plíseň nohou vzniknout?

Znáte důvod, proč si mnozí lidé nosí na bazény přezůvky? Protože plíseň nohou jednoduše a nejčastěji vzniká na bazéně, saunách a společných sprchách. Tam se mohou přenášet bakterie, které plíseň způsobují. Další způsob, jak získat tuto nemoc může být i často zpocená noha v ponožce, která hned není umytá. Také malá přeměna ponožky za suchou, vzniká vlhkost, která je pro plísně velmi libé prostředí vhodné na množení.

Jak se lze plísně nohou zbavit?

Hlavním léčebným procesem je důkladná hygiena a dbát na to, abyste měli vždy čistý ručník a ponožky a hlavně, aby jej před vámi nikdo nepoužil. Nohy se musí neustále udržovat v čistotě, teple a suchu. Kromě toho byste měli na své nohy nanášet mastičky, aby se plíseň vyléčila a už nevracela. Někdo radí jako nejlepší měsíčkovou mast, ale samozřejmě, že každému může pomoci něco jiného.

Dále je dobré udělat si různé koupele pro své nohy. Mnohé ženy radí, abyste si udělali výluh z bylinek jako je šalvěj, levandule a přesličky rolní. Také mezi časté rady patří, aby se plíseň nohou mazala jedlou sodou rozpuštěnou ve vodě. Je mnoho variant, a proto vyzkoušejte, která je pro vás nejlepší.

Lze plísním nohou nějak předejít?

Existují jisté faktory, které mohou částečně předejít vzniku plísním nohou.

  1. Dodržovat hygienu – dbát na to, aby nohy byly vždy čisté a v suchu.
  2. Bazény – na bazény si berte přezůvky.
  3. Cizí věci – nepůjčujte si boty od cizích lidí a ani ručník, který před vámi někdo použil.
  4. Ponožky – noste vždy čisté ponožky a dbejte na to, aby byly z přírodního materiálu, nejlépe z bavlny.