Paracetamol – užitečný lék i nebezpečný jed – 2. díl

0
272

Paracetamol – užitečný lék i nebezpečný jed – 2. díl

 

Volně prodejný lék přece nemůže být nebezpečný. Tato domněnka je však omyl.

Vysoké dávky paracetamolu mohou způsobit nevratné poškození jater. Nebezpečná dávka je asi 10 g léku za den. Tzn., že nebezpečí může nastat, pokud pacient během 24 hodin spolyká 20 tablet, které obsahují 500 mg účinné látky. Což se může snadno stát, pokud dávkujeme dvě tablety najednou.

Maximální povolená denní dávka je 4 g paracetamolu, čili maximálně 8 tablet. Obezřetní musíme být také při dávkování paracetamolových preparátů dětem. Tam je povolená dávka samozřejmě mnohem nižší v závislosti na hmotnosti dítěte.

Není také dobré příliš často užívat kombinované preparáty, které kromě zmiňovaného paracetamolu obsahují i další chemické látky. Každá cizorodá látka zatěžuje metabolismus a v nadměrném množství může náš organizmus i trvale poškodit.

Při správném užívání léku ale není důvod k obavám, dokonce je povolen i během těhotenství a kojení. Má spoustu výhod oproti jiným lékům snižujícím horečku, zejména proto, že nenarušuje sliznici žaludku a je vhodný i pro pacienty trpící žaludečními vředy. Uleví organizmu od vleklých teplot a jeho nástup účinku je poměrně rychlý.

Pokud jsou horečky či teplota dlouhodobého charakteru není dobré spoléhat jen na domácí léčbu a snažit se přechodit nemoc při zachování běžných denních aktivit včetně docházky do práce. Vždy je dobré navštívit lékaře, jelikož z neléčených nemocí mohou vzniknout problémy daleko závažnějšího charakteru, jako je třeba zánět srdečního svalu.

Tady platí, že peníze, o které nechceme přijít během nemocenské, za ztracené zdraví opravdu nestojí.