Olivový olej

0
341

Olivový olej

Prapůvod olivovníku je až v Asii, ale již více než tři tisíce let je pěstován v celém Středomoří. Olivy se drtí na kaši, ze které se lisováním získává šťáva. Olej má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Obsahuje až 70% kyseliny olejové.

Olivový olej je dobře stravitelný, nezatěžuje organismus, má dobrý vliv na látkovou výměnu. Zbavuje tělo škodlivých látek, podporuje imunitu, napomáhá trávení, snižuje hladinu cholesterolu a působí při onemocnění srdce a krevního oběhu. Pozitivně také působí na popraskanou kůží a hojí rány.

Při každodenním podáním polívkové lžíce oleje na lačný žaludek, se zlepší činnost střev. Pomáhá tedy při gastritidě, zácpě, podráždění žaludku, nadýmání či při pálení žáhy.

Tipy:

Večer před ulehnutím si namáčejte nehty v olivovém oleji a citronu. Na ruce si natáhněte měkké přírodní rukavice a nechte působit přes noc. Postupem času se vám nehty zpevní a nebudou se tolik lámat.

Olivový olej podporuje funkci žlučníku. Lze jím tedy vyloučit menší a středně velké žlučníkové kameny. Po dobu dvou týdnů každý den ráno a večer užívejte polévkovou lžíci oleje, další tři dny 1/8 l oleje. Tato kůra by se měla provádět pod lékařským dohledem, protože vypuzené žlučníkové kameny mohou způsobit velké bolesti.

Olej zjemňuje a zvláčňuje pokožku. Natírejte se jím proto každý den.

Jestliže vám vypadávají vlasy, masírujte si olivovým olejem pokožku hlavy po dobu osmi dní každý večer, ráno si hlavu umyjte.

Máte- li ucpané zvukovody, nakapejte si do ucha 20 kapek oleje a položte se 5 minut na bok. Při bolestech v uchu pak namočte vatový tampónek do olivového oleje a přidejte pět kapek levandule. Tampon zasuňte do zvukovodu a počkejte, až bolest odezní.