Melta a její přínos pro zdraví

0
1336

Melta je kávovinová směs tvořená opraženou směsí obilovin. Kávovinové směsi obecně obsahují bílkoviny, sacharidy, vitamíny a minerální látky, díky čemuž jsou velmi přínosné pro naše zdraví. Obsažené obiloviny jsou velmi snadno stravitelné a tak nezatěžují náš zažívací systém, tudíž je lze také zařadit jako plnohodnotnou součást našeho zdravého jídelníčku.

Nejdůležitější součástí kávovin je čekanka, která je hojně využívána v přírodním léčitelství pro své léčebné účinky. V minulosti se kořen čekanky využíval také k přípravě cikorky, což je „chudší“ varianta Melty, která je oproti cikorce obohacena o obiloviny, konkrétně žito, ječmen a také kořen řepy.

Kořen této léčivé rostliny je hlavním zdrojem inulinu. Inulin je polysacharid, také řazený mezi složky takzvané rozpustné vlákniny, který díky tomu, že se nevstřebá v tenkém střevě, putuje až do tlustého střeva, kde funguje jako účinné probiotikum a tak má příznivý vliv na naše trávení. Dále právě díky zmíněnému vlivu na trávení podporuje funkci imunitního systému. Je i vhodný pro diabetiky jako náhrada cukru, jelikož nezvyšuje hladinu krevního cukru, ale zároveň je dostatečně sladký. Také snižuje hladinu VLDL cholesterolu neboli špatného a naopak zvyšuje hladinu HDL cholesterolu, dobrého.

Velkou výhodou kávovin je, že neobsahují kofein, proto je mohou s chutí a bez omezení pít i malé děti a jsou také vhodné pro těhotné ženy či kojící matky. Naopak nevýhodou je obsah lepku, tudíž by se konzumace kávovin měli vyvarovat lidé trpící celiakiíí.

Jak připravit meltu

Čtyři lžíce Melty zalijeme 1 litrem vroucí vody, necháme tři minuty odstát a poté sedlinu přecedíme. Výluh lze podávat jak horký, tak studený, černý nebo s dodáním libovolného množství mléka. Ačkoliv je díky obsaženému inulinu jemně nasládlý, můžeme jej dosladit obdobně jako běžnou kávu. Díky absenci kofeinu je narozdíl od kávy možno vypít pět až deset hrnků melty denně (poznámka výrobce na balení)

Další využití melty v kuchyni

Výluh z melty lze zároveň přidávat do nejrůznějších jídel díky své zajímavé chuti. Poslouží jako ingredience při pečení pečiva, například chleba či různých housek. Dále je možno jej přidat do vepřového či hovězího guláše, který získá krásnou barvu právě díky výluhu.

Velikosti balení Melty

Melta se prodává ve třech typech balení. První typ balení obsahuje dvacet porcovaných sáčků o hmotnosti 7g, které po zalití vroucí vodou necháme vyluhovat podobně jako čaj. Druhá varianta se prodává v balení o hmotnosti 500g. Třetí typ balení, takzvaná VitaMelta, narozdíl od předchozích dvou variant neobsahuje kořen řepy. Hmotnost tohoto balení je 75g.