učení

Nenechte se převálcovat podzimní únavou

Padla na vás podzimní únava a splín, ale práce máte až nad hlavu? Potřebujete se soustředit, ale místo toho byste nejraději zalezli do peřin? Poradíme vám, jak se dostat do kondice a nestrávit podzim v zajetí smutné a unavené nálady.

paměť

Na bolest hlavy prášek, na únavu kávu… tak to ale vždy nefunguje. Podzim se svým sychravým počasím a předzvěstí zimy nám samozřejmě na přílivu energie nepřidá, ale podlehnout špatné náladě a tvrdit, že za to může podzim, asi není nejvhodnějším řešením.

Stravování je základ příjemně stráveného dne

Více menších porcí denně dodá vašemu tělu potřebné množství energie a přitom jej neunaví. Nezapomínejte na poctivý start dne – snídani, abyste to pak nemuseli dohánět večer. Pozor si dávejte na potraviny bohaté na cukry, sladkosti nás lákají asi ještě více než po zbytek roku a řada z nás jimi ráda zahání špatnou náladu. Drobná sladkost asi nikomu neuškodí, pokud si na ně však tělo zvykne, vede to k jejich vyšší spotřebě a kila navíc tak mohou začít přibývat.

Zejména mezi studenty je častá a oblíbená konzumace energetických a kolových nápojů. Ty obsahují velké množství cukru a kofeinu, krátkodobě vás sice povzbudí, dlouhodobě však dehydrují a mohou ještě více unavit. V parném létu si dodržování pitného režimu důsledně klademe na srdce, neměli bychom na něj však zapomínat ani na podzim. Dostatek vody nebo čaje je nezbytný i na podzim, naopak přeslazené, sycené a alkoholické nápoje se k popíjení příliš nehodí.

Několik studií se zabývalo vztahem mezi konzumací ryb u dospívajících i dospělých jedinců a následným kognitivním výkonem mozku. Dle studie z roku 20111 vyplynulo, že dostatečné množství omega-3 mastných kyselin zvyšuje pozornost a snižuje psychickou únavu. Omega-3 mastné kyseliny najdete například v doplňku stravy Acutil, který kombinuje látky prospěšné pro řádné fungování mozku. Své tělo můžete posilnit také železem, hořčíkem, vitamíny B5 a C.

Pozor na únavu při řízení auta!

Únava a ospalost se nevyhýbá ani řidičům, pozor si dávejte zejména při delší a monotonní jízdě. Dalším problémem je nedostatek slunečního světla, s blížící se zimou se stmívá čím dál dříve a návrat z práce doprovází tma nebo šero a řadě řidičů jízda ve tmě nebo šeru ani trochu nevyhovuje. Řízení v noci je nebezpečné zejména kvůli biologickému nastavení organismu. V noci přichází únava, tma ovlivňuje naši schopnost vnímání, soustředění a rychlé reakce. Pokud jedete déle než hodinu a půl, měla by po takovém časovém intervalu vždy následovat krátká pauza s protažením pro osvěžení mysli a rozproudění krve, ideální je také se opláchnout studenou vodou. Při nadměrné únavě kdykoliv během cesty je důležité zastavit na nejbližším možném místě a řádně si odpočinout.

Vyspěte se do růžova

Nedostatek spánku sebou přináší sníženou soustředěnost a výkonnost, zhoršenou krátkodobou paměť a špatnou náladu. Nepodceňujte spánek – ideálně osm hodin nebo jen o málo méně, to vám zajistí, že budete mít přes den dostatek energie a ráno se budete cítit čerství a odpočinutí.

učení

Snažte se omezit stres anebo se alespoň vyhýbat výrazným stresovým faktorům, které způsobují únavu, napětí a špatnou náladu. Ty, kterým se vyhnout nemůžete, vyzkoušejte kompenzovat příjemnými zážitky a odpočinkem.

1 Jackson PA, Deary ME Reay JL, Scholey AB, Kennedy DO. No effect of 12 weeks’ supplementation with 1 g DHA-rich or EPA-rich fish oil on cognitive function or mood in healthy young adults aged 18-35 years. British Journal of Nutrition 2011;pp1-12. doi:10.1017/S000711451100403X.