Přírodní barvení vlasů

Autor obrázku: Julie Vazquez

Barvení je pro většinu žen už rutina. Mnohé ženy se o to ale nezajímají více a ničí si barvy chemickou cestou, i když to jde i tou přírodní. Nebo si možná myslíš, že obarvit přírodní cestou vlasy nemůžeš na nějakou netradiční barvu. Což je ale velký omyl. Protože můžeš.

Většinou si můžeme dovolit si dojít ke kadeřnici jednou za měsíc. Pokud jde o barvení, tak už jde cena mnohem výš. Pokud se ale chystáš se nechat odbarvit či si přeješ melíry, určitě by si ke kadeřníkovi měla zajít. Hlavně pokud s barvením sama zkušenosti nemáš. Pokud totiž si chceš vlasy zesvětlit sama doma, bude to pro něj mnohem větší zásah, než kdyby sis došla ke kadeřníkovi.

Do volně barevných barev na zesvětlení totiž dávají mnohem více určitého přípravku, aby bylo zesvětlení zaručené. Kdežto kadeřník ti vybere to, co bude považovat pro tvé vlasy nejšetrnější a nejúčinnější. Ne nadarmo se ale říká, že odbarvování na blond je kadeřníkova zkouška – je to totiž nejtěžší a jeho kvalitu poznáš právě díky odbarvování – musí dodržet čas opravdu na minuty a potlačit nevzhledné žluté odstíny barvy. Jestli ale nějaký domácí produkt na odbarvování opravdu funguje a je i šetrný, tak je to Blond Me od Schwarzkopf. Tato značka se k vlasům chová opravdu šetrně.

Autor obrázku: Julie Vazquez

Pokud ale preferuješ raději osobní zásah a chceš volit spíše chemické barvy, tak je pro tebe nejlepší volbou přeliv. Nesmíš mít ale šediny a nemůžeš čekat velkou změnu, většinou to jen tvé vlasy pěkně oživí. Přelivy totiž mají jednu velkou nevýhodu a to tu, že nekryjí šediny. Jestli ale s nimi nemáš problém, určitě ti skvěle poslouží, protože dokáží tvé vlasy i vyživit.

Jestliže si chceš ale vybrat barvu, právě kvůli šedinám nebo výraznější změně, tak můžeš sáhnout buď po barvě bez amoniaku, které ale stejně obsahuje mnoho chemických poškozujících látek, ale i po přírodní barvě. Pokud máš například problém u chemické barvy s alergií nebo prostě chemii nesneseš, můžeš vyzkoušet absolutně přírodní barvy – a to henu či rostlinné barvy.

Přírodní barvy nejsou sice na českém trhu jen tak lehce k sehnání, ale sehnat se dají i bez větší námahy. Seženeš zde něco kolem pěti značek, takže je i z čeho vybírat. Samozřejmě, i některé přírodní barvy na vlasy obsahují chemické látky a právě proto nemůžeš očekávat certifikaci, ale chybí v nich látky, které tvým vlasů nejvíce škodí. A přírodními barvami můžeš svoje vlasy i zesvětlit až na blond, a to i v případě, že jsi uhlová černovláska!

Jaké značky hledat a kde?

Barvy seženeš hlavně u své kadeřnice a hlavně Philip Martin’s či Rolland, která může kadeřnictví udělat i ekologický certifikát. Sehnat je můžeš ale i v běžné drogérii nebo v obchodě Biokosmetika, např. Color Erbe, který neobsahuje čpavek, resorcin a nanoxynol. Dále jsou k sehnání i španělské barvy Naturtint, které jsou veganské a nenajdeš v nich ani amoniak, resorcin, ani parabeny. Dokonce nejsou ani testovány na zvířatech.

Značka, která má třicetiletou tradici a je dost v tomto ohledu oblíbená, se jmenuje Hairwonder a Hennaplus. K vlasům jsou opravdu šetrné a výsledek je prostě báječný. Největší výhodou ale je, že v nich nenajdeš mnoho škodlivých látek, jako jsou ftaláty, parabeny, umělé pižmo či vůně, a ani parabeny.

Pokud chceš ale opravdu přírodní barvu, koukni se po značce Logona, která má dokonce i certifikaci.

Dále šetrným řešením je rostlinná prášková barva a hena, kterou sežneš u značek Lush, Henné Color, Logona, Hennaplus, Khadi nebo Sante. Některé barvy se ale od normálních barev liší i tím, že je musíš nechat déle působit – někdy až 3 až 4 hodiny. Výhodou rostlinný barev je fakt, že nenarušují vlasovou strukturu, ale vlas pouze obalí. Na podobném principu funguje i přeliv, který ale není tolik šetrný.