Autor obrázku: Hai Linh Truong

Dá se říct, že je vysoká hladina cholesterolu v krvi civilizační chorobou. Statistiky uvádí, že sužuje až 70% obyvatel.  Dříve s ní nemělo problém tolik lidí, jako je tomu dnes. Přitom ale i těla našich předků produkovala cholesterol, stejně jako to dělají naše a přesto se s tímto onemocněním nesetkávali v takové velké míře. V čem je tedy problém?

Cholesterol nutně potřebujeme k životu, je to jedna z hlavních stavebních složek mnohých buněk. Potřebujeme ho k vytváření hormonů, i těch pohlavních, nebo při tvorbě vitaminu D. Naše tělo cholesterol produkuje, a pokud je v normální výši, vše funguje. Potíž přichází, když zdědíme zvýšenou tvorbu cholesterolu, anebo svým stravováním přispíváme k vysokému podílu cholesterolu přijatého ze stravy.

Dva druhy cholesterolu

Cholesteroly jsou dva, HDL a LDL. Jsou v krvi nerozpustné a tak potřebují navázat se na proteiny. K tomu slouží lipoproteiny s nízkou a vysokou hustotou. Ty s nízkou, neboli LDL, přepraví cholesterol do tkání, ty s vysokou ho přepraví zpět do jater, kde jsou rozkládány. Jenže LDL cholesterol má často tendenci při vyšší hladině ukládat se do cévních stěn. A tím snižují pružnost a prostupnost cév. Začíná hrozit zvýšené riziko ucpání a tím i nebezpečí infarktu, mozkové mrtvice, ischemické choroby.

Snížení cholesterolu

Pokud máte vysokou hladinu cholesterolu, snažte se ji snížit správným jídelníčkem. Potřebujete omezit konzumace tučných jídel a konzumovat tuky a oleje, které obsahují vícenenasycené masné kyseliny. Nezapomínejte na vlákninu a vitamíny, doplňky stravy jako je Cholesten. Jezte hodně zeleniny, hlídejte si pitný režim a hýbejte se. Neměli byste za den přijmout více než 200 mg cholesterolu.

S pomocí lékaře, který uzpůsobí léčbu přímo vám na tělo jistě hladinu cholesterolu snížíte a bude se vám dařit ji udržovat v normálu.