Problémy spojené s dlouhodobým sezením

0
737

V dnešní době, kdy mnoho lidí pracuje za počítačem, se často vyskytují nemoci způsobené dlouhodobým sezením. Jaké onemocnění to jsou a jak jim předcházet?

Nejčastější nemoci

Problémů, na které má strnulá pozice při práci vliv, je více. My se dnes zaměříme na sedm nejčastějších.

Syndrom karpálního tunelu

Dlouhodobá a strnulá poloha rukou na myši nebo klávesnici může způsobovat tzv. myšitýdu. Při syndromu karpálního tunelu dochází v oblasti zápěstí k útlaku svalů dlaně. Prostor karpálního tunelu je zúžen a utlačuje tak střední nerv. Mezi nejběžnější příznaky syndromu patří brnění v prstech, snížený cit v konečcích prstů, bolesti v prstech a obtížná manipulace s drobnými předměty. Pravděpodobnost onemocnění je třikrát vyšší u žen než u mužů. Dle závažnosti se tento problém řeší konzervativní nebo chirurgickou léčbou. Pro minimalizování rizik vzniku syndromu je doporučováno pravidelně ruce cvičit a protahovat, udržovat ruce v teple a především dodržovat zásady ergonomie pracovního prostoru.

Počítačový loket

Jedná se o totožné onemocnění s tenisovým či golfovým loktem, jen způsobené prací na počítači. Je vyvoláno dlouhodobým přetížením úponů v oblasti paže, což má za následek onemocnění šlach. Projevuje se bolestí při natahování nebo ohýbání ruky, vystřelující až do ramene, předloktí a prstů. Prevencí je pravidelné cvičení, protahování a pozice zápěstí při práci v jedné rovině.

Bolesti a otoky nohou

Dlouhodobé sezení způsobuje nedostatečnou cirkulaci krve, kdy se krev hromadí v dolních končetinách, což vede k jejich otoku. Bolesti nohou bývají způsobeny blokádou v křížové oblasti. Pro předcházení problémů s nohama je důležitý správný posed, cvičení a střídání práce vsedě s prací vestoje.

Cervikokraniální syndrom

Cervikokraniální syndrom se projevuje bolestí hlavy přenesenou z krční páteře, bolestí uší, dásní či tlakem mezi očima. Bolesti jsou vyvolávány špatným pohybem krku, tlakem na spoušťové body na krku, nevhodnou polohou hlavy nebo špatným držením celého těla. Syndrom může vést až ke vzniku tinnitu – rozostřenému vidění a pískání v uších. Prevencí je především správné držení těla, a to nejen při práci.

Bolest v kříži

Bolesti v kříži a hýždí jsou nejčastěji způsobené sedem s nevhodnou pozicí nohou (jedna noha na židli, noha přes nohu, atd.) nebo kontaktem sedacích kostí s příliš tvrdou židlí. Při sezení v takové poloze po delší dobu dochází k blokádě sakroiliakálního skloubení nebo přiškrcení sedacího nervu. Základem v prevenci je pořízení kvalitní kancelářské židle a seznámení se se zásadami, jak sedět u počítače zdravě.

Bolest bederní páteře

K bolestem bederní páteře nejčastěji dochází z důvodu statického držení páteře v nevhodné pozici – v předklonu. Bolest je způsobena buď strukturálním postižením páteře, nebo dysfunkcí svalů hlubokého stabilizačního systému. Pro co nejmenší zatížení těchto oblastí je nutné při sezení opírat bedra o bederní opěrku v pozici mírného prohnutí dopředu.

Žilní trombóza

Při dlouhodobém sezení se zvyšuje riziko hluboké žilní trombózy až o 93 %. Hromaděním krve v nohách vznikají křečové žíly, oteklé kotníky a v nejhorším případě i velmi nebezpečné krevní sraženiny.

Střídání práce vsedě a vestoje

Kromě dodržování všech pravidel ergonomického pracoviště a pravidelného cvičení, je výborným prostředkem, jak eliminovat zdravotní rizika z dlouhodobého sezení, polohovací stůl. Na první pohled je nerozeznatelný od klasických kancelářských stolů. Díky mechanismu s elektrickým motorem je možné polohovat výšku pracovní desky od 58 do 123 cm a snadno tak střídat pozice při práci. Prací vestoje posilujete svaly hlubokého stabilizačního systému a bojujete s nadváhou. Již 30 minut práce vestoje denně dokáže ulevit od typických kancelářských neduhů.