Bělit zuby doma nebo v ordinaci?

0
865
Autor obrázku: Graham Richardson

Bělit zuby doma nebo v ordinaci?

Existuje plno způsobů, jak si vybělit zuby. Mnoho lidí podstupuje kvůli bělejším zubům neskutečné věci, používají žíraviny, někteří na to jsou doma a přírodně. Jaká cesta je ale lepší? Každá má svoje pro a proti.

Šetrné, nebo nebezpečné?

Žádné bělení zubů nebude nikdy bez rizika, protože se vždycky stejně nějaké najde. Některé látky totiž můžou skvěle působit na bělení, ale naopak zubní sklovinu či dřeň silně poškozují. Na to by člověk měl myslet už předem a nedělat nic, co by mu mohlo uškodit.

Autor obrázku: Graham Richardson

V první řadě bychom určitě měli rozmyslet, jestli vybělení zubů potřebujeme. Pokud si stále myslíte, že ano, nejste jediní a zubní sklovina už prostě takovou barvu mívá – každý ji má jinou – někdo našedlou, někdo nažloutlou a další má bělostný úsměv.

Pokud se rozhodnete přece jenom na vybělení zubů jít, měli byste si nejdříve připravit větší sumičku peněz, protože bez nich se to neobejde. Zároveň byste měli mít opravené zuby a nikde nemít kazy. Pokud někde kazy máte, doktor nemůže provést tento zákrok. Akorát by se zuby ještě více zatěžovaly a ke kazu by byly ještě náchylnější. S tímto rizikem byste měli počítat, i pokud máte zuby zdravé. Měli byste počítat i s tím, že budou plomby mnohem viditelnější, protože ty vybělit nejdou.

Prostředky k bělení

Měli byste ale i vědět, čím vám vlastně budou zuby bělit. Většinou jsou to všelijaké žíraviny – hlavně peroxid vodíku a peroxid močoviny. Peroxid vodíku bývá v některých případech použit až v 38 % koncentraci a peroxid močoviny až 40 % koncentrace. Přitom peroxid je už od 20 % označen jako žíravina.

Vybělení zubů v ordinaci je sice rychlé, stojí o mnoho více peněz, zuby vybělí hned, ale trvanlivost je velmi nízká. Bělení je nutné neustále opakovat, aby byly zuby stále krásně bílé, protože jinak brzy zase zežloutnou. A to zubům moc nesvědčí.

Navíc pokud se dostane peroxid na měkké tkáně, jako např. dásně, ty se poté poškozují – pálí a jsou bílé. Pokud by byl peroxid na měkké tkáni delší dobu, mohl by způsobit bolestivá místa, podobná aftům či vředům.

Autor obrázku: Chris

Spolu s peroxidem bývá někdy použit i laser či speciální lampy na bělení zubů. Po jejich použití se někdy objevuje i intenzivní bolest, která vzniká zvýšením teploty zubu. Také se mohou objevit bílé skvrny, které ale do dne zmizí.

Pacient, který podstupuje bělení, je po celou dobu pod dohledem, který případně řeší různé komplikace. Bělení trvá 30 až 60 minut a je opakováno po 2 až 4 týdnech, jinak zuby zase zežloutnou.

Bělit zuby si můžete i ve spánku pomocí individuálního nosiče. Ale i tato procedura musí být pod kontrolou lékaře. Do nosičů se aplikuje gel, který zuby zbělí. Aplikace bez speciálních nosičů není zrovna dvakrát příjemná.

Mnohem šetrnější je domácí bělení, kde není peroxid použit v tak vysoké koncentraci. Pokud seženete gel, který bude mít nižší koncentraci peroxidu – cca 10 – 15 %, můžete zuby bělit dokonce i ve spánku! Vyšší koncentrace jsou určeny pro denní bělení – nemáte gel na zubech na několik hodin. Tato procedura většinou trvá 4 až 6 týdnů a musí se po roce opakovat. Není tolik nebezpečná na poškození skloviny, jako bělení u zubaře.

Vedlejší nepříjemné účinky

Pokud by při bělení nastaly nějaké komplikace – např. začaly bolet zuby nebo byly přecitlivělé na teplé či studené pití, přerušte bělení na 3 až 4 dny. Může vás bolet i v krku či být špatně od žaludku, i to jsou nežádoucí účinky peroxidu. Sliznice jsou od peroxidu podrážděné. Pokud by tento problém neustal, zkuste snížit koncentraci peroxidu.

Domácí bělení vhodnými potravinami je mnohem šetrnější a neničí zubní sklovinu. Účinky ale nejsou tolik viditelné a s výsledkem byste nemuseli být spokojeni. Zbělení má ale mnohem větší trvanlivost – stačí o zuby pravidelně pečovat, nekouřit, nepít kávu a nejíst rizikové potraviny.

Na bělení zubů byste měli zapomenout, pokud trpíte na záněty dásní, paradentózu nebo máte špatnou ústní hygienu. V takovém případě můžete zuby bělit jen doma. Nejdříve je potřeba se zbavit těchto problémů, jinak by bělení nebylo efektivní, nemuselo by zabrat či by způsobilo jenom bolesti.

Pokud jsou zuby zežloutlé kvůli amalgámu či jiným slitinám, není vhodný ani tady bělení. Zubaři také neprovádějí bělení zubů ženám, které kojí nebo jsou těhotné. Pozor i na věk, absolutně nevhodné je do patnácti let, protože se chrup teprve vyvíjí.