A, C, D, E – nepostradatelné vitamíny

Autor obrázku: davida3

Už od raných školních let jsme obeznámeni s faktem, že dostatek čerstvého ovoce a zeleniny je základ. Jejich vitaminy nepomáhají tělu jen při látkové výměně, ale poskytují mu dále také životně důležité látky, které jsou základem pro správné fungování všech tělesných funkcí.

Vitamín A

Vitamín A je už od nepaměti spojován se zrakem, přínos má ale i na nespočet dalších důležitých tělesných funkcí. Podporuje například tvorbu obou typů krvinek ve sliznicích, ale i na kůži samotné (např. vytváření strupu na povrchových zraněních), je důležitý pro látkovou výměnu a nakopává nervový systém. Stres, kouření a vyčerpanost způsobují jeho nedostatek, jehož následkem je nespočet problému – vysušenost vlasů, nehtů a kůže, náchylnost k infekcím, únava, porucha růstu, neplodnost, vypadávání vlasů, lupy. Ale to jsou jen některé.

Vitamín A prostě naší kráse svědčí. Pokud na sobě nějaké tyto příznaky pozorujete, neváhejte a rychle v ledničce najděte máslo, vaječný žloutek, mrkev, syrový špenát nebo přírodní zázrak – celer. Důležité je ale vědět, že tento vitamín se v těle vstřebává prostřednictvím tuků, proto mrkvový salát zalejte olivovým olejem nebo přidejte nedietní majonézu.

Vitamín C

Vitamín C je velmi univerzální, co se účinků týče. Působí jako antioxidant a redukuje volné radikály, které způsobují předčasné stárnutí, rakovinu, Alzheimerovu chorobu a desítky jiných závažných a smrtelných onemocnění. Volné radikály ale přijímáme denně v chemikáliích v jídle nebo se produkují i při stresu.

Vitamin C je dále důležitý pro tvorbu kolagenu, který podporuje pružnost pokožky, ale zároveň klouby a chrupavky. Díky vitaminu C v těle navíc vzniká dostatek železa a aminokyselin, které jsou důležité pro dobrou funkci svalstva a krevního oběhu. Také působí jako lehký spalovač tuku, pomáhá při únavě, slabém výkonu, posiluje šlachy, kosti, chrupavky a podporuje proces hojení.

Vitamin C najdeme ve veškerém zeleném ovoci a zelenině – např. petržel, brokolice, kopr, kapusta, nebo i v rajčeti a paprice či citrusových plodech, které vitaminem C doslova přetékají. Nedávným revolučním objevem byly třešňovité plody stromu z Jižní Ameriky zvané Camu-Camu, obsah vitamínu C je v nich až stonásobně vyšší než v citronu – je dokázáno, že síla tohoto plodu zvyšuje nejen imunní systém, ale viditelně vyhlazuje pokožku a zabíjí celulitidu!

Autor obrázku: davequ

Vitamin D

Zdrojem tohoto zázračného vitamínu je slunce. Pod svitem jeho UV paprsků dostatečně regulovaného ozonovou sférou se v těle začne vytvářet vitamín D3. Ten podporuje imunní systém a kosti, působí jakožto posilovač při tvorbě hormonů a jejich správných funkcí a tím pádem je to kouzelník, který vyčaruje nejeden úsměv.

Je dokázáno, že lidé trpící nedostatkem vitamínu D, čili sluníčka, mají častější sklony k sebevraždám (Norsko, Švédsko, Estonsko, Rusko, Korea, Kanada), proto se zamyslete, jestli pro sebe uděláte více na facebooku nebo byste se měli projít někam do přírody. Letošní prázdniny se navíc sluníčko doslova splašilo, takže hurá na koupák lovit vitamin D!

Pokud ale už dny nepatří k těm nejslunnějším, měli bychom sáhnout po rybách (losos, sardinky, ančovičky), vajíčkách (ať už slepičí nebo jikry, je to fuk), a houbách, hlavně těch hříbkovitého charakteru.

Vitamín E

Únava, vrásky, stárnutí kůže, poruchy koncentrace a vznětlivost jsou některé ze symptomů, pokud tělo dostatečně nezásobujeme vitamínem E. Pokud činíme opak, odmění se tento blahodárný vitamín přirozenou obranyschopností a snadným vypořádáním se s většinou jinak nezdolatelných karcinogenů (rakovinotvorné látky), volných radikálů a zanesením cév.

Především oleje jako je pšeničný, slunečnicový nebo palmový jsou bohaté na vitamín E, stejně tak oříšky a v omezené míře pak veškerá zelenina a ovoce, především červené plody. Tento vitamín tvoří pouze rostliny, není tedy obsažen v žádné živočišné stravě. Syntetický vitamín E – různé tobolky a doplňky stravy – nemá antioxidační účinek a je zbaven některých dalších výhod, kterými disponuje ten přírodní.