Letní období znamená pro gynekology většinou plnou čekárnu pacientek. Léto je totiž obdobím, ve kterém ženy nejčastěji přicházejí k lékaři kvůli vaginálnímu zánětu. Horko a vysoké teploty vytváří ideální podmínky pro vznik zánětu, proto si řekneme, jak se těchto potíží vyvarovat.

 

zeny-a-zdraviPozor na mokré plavky!

Mokré plavky jsou pro vznik kvasinek a mykóz riziko číslo jedna. Teplé a vlhké prostředí plavek i oblečení ze syntetických materiálů vytváří ideální prostředí pro nadměrné množení kvasinek. Co s tím? Nedávejte kvasinkám zbytečně příležitost a hned po koupání se převlečte do suchého oblečení. Pořiďte si raději plavky dvoje – jedny na plavání a jedny na slunění.

Můžeme si za záněty samy?

Patří těsné džíny mezi vaše oblíbené kusy oblečení? Kvůli přehřívání v těsných kalhotách a zamezení přístupu vzduchu k intimním partiím tvoří tato oblíbená součást holčičího šatníku ideální prostředí pro výše zmiňované množení kvasinek. Také tanga kalhotky nejsou pro letní období nejvhodnější. Jejich nošením se snáze rozšiřují bakterie, které mohou být příčinou vaginálních nepříjemností.

Zánět může vzniknout také při prochladnutí, po souloži, kdy dochází ke změně pH a vnitřního prostředí pochvy nebo při nedostatečné či přehnané hygieně. Nerovnováhu poševního prostředí mohou způsobit také antibiotika, díky kterým dochází k přemnožení kvasinek. Antibiotika totiž likvidují kromě škodlivých bakterií také užitečné laktobacily (na téma laktobacilů jsme psali zde), které udržují zdravé poševní prostředí. Proto léčbu antibiotiky vždy doplňte přípravkem určeným pro obnovu poševní rovnováhy např. vaginálními tabletami Feminella Vagi C.

feminellaAni po dovolené však není nebezpečí vaginálních zánětů zažehnáno. Rizikové faktory jako horko a koupání v bazénech nahrazuje jiný spouštěč vaginálních zánětů – stres spojený s návratem do práce a ke shonu každodenních dní. Stres snižuje imunitu a vyplavuje do krve látky, které mohou způsobit rozvoj mykózy (kvasinková infekce) a dalších potíží.

Pokud se již se zánětem potýkáte, je nejvhodnějším řešením navštívit vašeho gynekologa. Lékař dokáže určit druh mikroorganismu způsobujícího potíže a cíleně zvolit léčbu. K léčbě jsou nejčastěji používána antimykotika v případě mykózy či antibiotika v případě jiných škodlivých bakterií. Jedná se o vaginální tablety a krémy nebo tablety k polykání.

Opakované potíže a záněty

Pokud máte opakovaně potíže se stejnou příčinou, je často nutná dlouhodobá léčba i změna životního stylu. Lze doporučit cílenou prevenci, tzn. dlouhodobé užívání konkrétního přípravku, správně vybraného podle příčiny potíží. Jeden z přípravků, který je na našem trhu k dispozici, představují vaginální tablety Feminella Vagi C1. Obsahují Vitamín C (kyselinu askorbovou), která okyseluje vaginální prostředí a zabraňuje tak růstu nežádoucích škodlivých bakterií. Tím udržuje přirozené poševní prostředí, které je odolnější k infekcím zvenčí. Pravidelné užívání Feminelly Vagi C může prodloužit období bez potíží až o několik měsíců. Účinky Feminelly Vagi C jsou potvrzeny klinickými studiemi. Feminellu Vagi C je možno zakoupit v lékárně bez receptu. Další informace můžete nalézt zde: http://www.zenskezanety.cz.

1 Feminella Vagi C je zdravotnický prostředek.