Péče o citlivou pleť – 2. část

Které přípravky vybírat?

Na výrobcích, které jsou určené pro citlivou pleť, je to většinou napsáno a nebo jsou hypoalergenní, což je v podstatě to samé. Vybírej hlavně přípravky, které obnovují horní vrstvu pokožky a zároveň ji skvěle hydratují. Pečlivě zkoumej zadní obaly a dávej přednost těm výrobkům, které obsahují výtažky z lékořice, které mají antibakteriální účinky, nebo měsíček, měsíčkový olej, panthenol, bisabolol či alantoin.

Naopak se ale vyhýbej většině syntetických sloučenin a zároveň rakovinotvorným látkám. Také si dej pozor na různé konzervanty, alkohol, parfémy a barviva. I na ty může pokožka přehnaně reagovat.

Hodně dívek si myslí, že to vyřeší přírodní kosmetikou, ale opak je pravdou, mnohdy i opravdu přírodní látky mohou dráždit, třeba heřmánek.

Dobrou hydrataci pleti ti zaručí koenzym Q10, olivový olej nebo výtažek z růže.

Autor obrázku: Laura

Krytí

Pokud máš citlivou pokožku, budeš ji bohužel potřebovat více maskovat, protože je více náchylná k tvorbě vrásek. Nezapomínej na kvalitní opalovací krém s UV filtrem. Dej pozor i na trvanlivost produktu, a aby byl určený pro citlivou pokožku. Skvělé jsou ty, které jsou určené pro miminka, ty jsou většinou všechny hypoalergenní.

Zkoušet

Bohužel ale neexistuje zaručený nápad, jak se zbavit citlivé pokožky, protože nikdo nezaručí, že člověku nebude něco vadit i v hypoalergenním přípravku. Musí se to prostě jen zkusit. Nezapomeň ráno pleť zklidnit termální vodou či tonikem, který odstraní zbytky potu.

Citlivá devítka

  1. Nekuř a vyhýbej se lidem, kteří kouří. Také se vyhýbej velkému množství prachu a ostrým jídlám.
  2. Nestresuj se a pij.
  3. Pokud chodíš často lyžovat, nezapomínej si zavázat přes obličej šátek, který tě ochrání před studeným vzduchem.
  4. Choď pouze do saun s biologickým provozem.
  5. Suš svůj obličej ručníkem velmi opatrně a nedři ho.
  6. Používej pouze hypoalergenní make-up.
  7. Nezapomínej na používání nočního krému.
  8. V místnosti, kde spíš, větrej pouze chvilku, ale nedělej průvan. Nedostane se ti tak do pokoje pyl a prach.
  9. Polštáře a povlečení si pořiď z jemných přírodních materiálů, aby nevznikly žádné alergické reakce.