Péče o citlivou pleť – 1. část

Pokud tvoje pleť nesnese nějaké výrobky nebo na ně citlivě reaguje – je načervenalá, naskáčou ti pupínky nebo se vyskytnou jakékoliv jiné alergické reakce, bohužel budeš majitelkou citlivé pleti. Nezoufej, nejsi jediná, v posledních třiceti letech se počet žen trpících citlivou pletí dost zvýšil – ze 30% na 55 % žen Evropy.

Autor obrázku: Alisha Vargas

Můžou za to klimatické podmínky, ovzduší a prostředí, které je znečistěné. Navíc tomu nesvědčí ani špatný zdravotní styl, konzumace nezdravého jídla a používání chemických výrobků, které naše pokožka nedokáže vstřebat. Tohle všechno způsobuje přehnané reakce pokožky.

Citlivá pleť se nedá ničím jiným definovat, je kombinovaná s ostatními typy pleti (normální, suchá, mastná, smíšená) a vždy se projevuje jinak. Nejčastěji ale reaguje na stres, nezdravé jídlo, antikoncepci či UV záření. Často je to i nevhodná kosmetika a špatné zacházení s pletí.

Jak poznáš citlivou pokožku?

Projevuje se zčervenáním, vysušením, svěděním a pálením. Mohou se vyskytnout i puchýřky či otoky, které se mohou zanítit. Citlivá pleť mívá často narušenou svrchní vrstvu pokožky.

Pomoc!

Ne všechny důvody citlivé pokožky dokážeš omezit, proto se pokus omezit alespoň ty, které můžeš – nejez příliš kořeněnou stravu, nepij alkohol a používej kosmetiku vhodnou pro citlivou pleť.

Přirozenou obranou pleti je tenká svrchní vrstva, která udržuje bakterie na povrchu pokožka, ale je lehce poškoditelná. Pokud se poruší, pleť přijde o potřebnou hydrataci, póry se rozšiřují a bakterie si mohou dělat, co chtějí.

Odborná péče

Citlivá pleť je dost náročná na údržbu, protože se neobejde bez speciálních přípravků k hygieně či k líčení. Najít vhodný výrobek není ani jednoduché a mnohdy ani levné.

Odborník by ti v tomto případě měl poradit, zeptej se třeba v lékárně nebo paní pokladní v drogérii. Nezapomeň i přesto výrobek nejdříve ozkoušet na zápěstí nebo na straně krku, kdyby se přece jenom paní spletla. Vyhneš se tak dalším komplikacím.