Zeleninové zázraky – 1. část

To, že ovoce a zelenina má blahodárné účinky pro naši pokožku, víme. Mnohé z nás se ale zaměřují pouze na okurku a nezajímají se, co dokáže ostatní zelenina nebo ovoce. Co teda dokáže třeba cuketa? Víš, že rajče je zdravé pro mastnou a smíšenou pleť? Ne? Tak čti!

Okurka

Autor obrázku: Andrea Nguyen

Okurka omlazuje, to ví snad každý. Určitě si pamatuješ z dětství, jak ti maminka dávala na obličej kousky okurky, když dělala salát. Je to díky tomu, že obsahují velké množství vitamínu B, C, ale i kyseliny křemičité. Kromě toho obsahuje hodně vody, která je pro pokožku také velmi důležitá, a tak ji okurka hydratuje, napne a osvěží – skvělý tip na léto.

Můžeš si zkusit udělat domácí masku z okurky. Bude ti stačit menší okurka, kterou najemno nastrouháš, jedna polévková lžíce smetany a dvě polévkové lžíce najemno namletého lněného semínka. Všechno smícháš a směs poté naneseš na obličej, krk a klidně i dekolt. Masku nech působit 25 minut a poté ji důkladně opláchni. Budeš mít pleť jako miminko!

To ale není jediná maska, která se dá pomocí okurky doma udělat. Na tu další ale budeš potřebovat dvě polévkové lžíce okurkových semen a jedna či dvě lžíce smetany. Semena najemno rozmixuješ a poté smícháš se smetanou. Odlíčíš si obličej, zbavíš ho všech nečistot a naneseš masku. Masku nech působit půl hodiny. Poté masku opláchni. Speciální tip: Pokud do směsi přidáš ještě dýňové semínko v poměru 1:1, dosáhneš mnohem lepšího účinku.

Pokud trpíš na kožní neduhy, i tobě skvěle pomůže okurka. Postačí ti, když z čerstvé okurky vylisuješ šťávu a pomažeš tím postižené místečko. Skvěle zabírá na veškeré ekzémy, lupénku, kopřivku, ale i akné! Pokud to budeš navíc zkoušet pravidelně, můžeš k tomu přidat i mandlový olej a tvá pleť se ti jistě odvděčí.

Okurková šťáva navíc dokáže pomoct i od spálenin a slunečního úpalu.

Pokud tě bolí nohy a chtěla bys je něčím osvěžit, vymačkej z okurky šťávu, měla bys toho mít 3 dl. K tomu pak přidej 2 dl 60% lihu. Oboje pečlivě smíchej a nalij do skleněné lahve a ulož do lednice. Večer poté tekutinou potři nohy. Pohádka!

Mrkev

Autor obrázku: Fiona Wilkinson

Okurka je asi nejznámější, ale mrkev ji pomalu dohání. Určitě víš o jejích účincích na oči. Mrkev není vhodná ale pouze jen pro oči, má skvělé účinky i na citlivou a podrážděnou pokožku. Ale pozor, vědci tvrdí, že pokud sníš až příliš mrkve, zoranžovíš!

Pokud se pomocí mrkve chceš zbavit kožních problémů, jako jsou různé ekzémy, lupénka, kopřivka nebo i akné, potři ji jednou denně mrkvovou šťávou. Nech ji zaschnout a poté namaž mandlovým olejem. Brzy uvidíš výsledky!

Z mrkve si ale můžeš udělat i masku. Mrkev pleť vyživí a zregeneruje. Budou ti stačit dvě lžíce smetany, jeden žloutek a jedna lžička čerstvé mrkvové šťávy. Všechno smícháš dohromady a poté směs naneseš na obličej. Masku nech 20 minut působit a poté ji důkladně opláchni teplou vodou.

Můžeš ale použít i jednu lžíci nastrouhané mrkve najemno, jednu lžíci tučného tvarohu, jednu lžičku medu a půl lžičky citronové šťávy. Vše smíchej dohromady, poté nanes na obličej, krk a klidně i dekolt a nech 20 minut působit. Poté opláchni teplou vodou. I tato maska pomůže proti akné, navíc se pleť krásně zregeneruje.