Paracetamol – užitečný pomocník i nebezpečný jed – 1. část

 

Blíží se doba chřipkových epidemií a častých nachlazení a mnozí z vás jistě sáhnou po osvědčeném a snadno dostupném léku – paracetamolu. Ten se prodává pod mnoha obchodními názvy, které jsou ale většinou podobné původnímu jménu účinné látky.

Paracetamol patří do skupiny takzvaných analgetik – antipyretik, čili léků tlumících bolest, které jsou ale zároveň schopny účinně snižovat horečku. Většinou se objevuje v jednosložkových přípravcích nebo také ve vícesložkových preparátech, které se doporučují zejména při chřipkách, jejich další účinné látky potom pomáhají snižovat například otoky sliznic a odstraňovat další nepříjemné příznaky nemoci.

Je však třeba upozornit, že paracetamol jako takový samotnou rýmu či nachlazení neléčí. Může pouze zmírňovat symptomy, čili průvodní jevy.

Většina respiračních onemocnění je způsobena viry, se kterými si organizmus musí poradit sám, třeba právě prostřednictvím zvýšení tělesné teploty, ta je přirozenou imunitní reakcí organismu a pokud pacienta nijak extrémně nevyčerpává, není dobré ji okamžitě snižovat.

Vyšší teplota těla než ta běžná totiž nevítaným virům nevyhovuje. Spousta lidí ale účinky paracetamolu přeceňuje a uchyluje se k jeho nadměrnému užívání v dobré víře, že se rychle vyléčí, zejména po vydatné masáži televizní reklamy v zimním období.