Vyběl si zoubky!

0
340
Autor obrázku: Marc Samsom

Zdá se, že prostě každého občas potrápí, že jeho zuby nejsou jako z reklamy. Někomu zas přijde, že to lidé moc neřeší, ale opak je pravdou. Žluté zuby vypadají dost nevkusně a navíc se nedají moc skloubit s červenou rtěnkou. A přitom to sami můžeme ovlivnit!

Zuby žloutnou z mnoha důvodů

Autor obrázku: Marc Samsom

Nedostatek hygieny, jídelníček, věk, ale i genetika. Nejvíce by sis měla dávat pozor na kouření a kávu, čaj, colu, naopak jahody a soda tvoje zuby vybělí. Zkus si třeba jednou týdně zuby vyčistit sodou. Dále má i dost velký vliv fakt, že zubní sklovina se s rostoucím věkem stále ztenčuje a ztenčuje, tudíž zuby žloutnou.

Zubům dost pomůžeš omezením nevhodných jídel, pití a správnou hygienou. Také si ale můžeš zajít ke svému zubaři a nechat si odstranit zubní kámen, co je ztvrdlá vrstva plaku, nebo si nechat přímo chemicky nebo laserem vybělit zuby. Chemicky se zuby bělí 15 % peroxidem, ale zuby si můžeš vybělit i sama doma.

Doma si je ale můžeš bělit pouze 10 % peroxidem. Dá se říct, že čím větší je koncentrace peroxidu a čím déle ho necháš na zuby působit, tím bělejší je pak budeš mít. Dej si ale pozor na citlivost zubů, protože by se mělo bělení provádět pouze na zdravých či ošetřených zubech a peroxid je už sám o sobě drastický zásah.

Nejlepšího efektu dosáhnete pomocí bělících pásek, protože udrží roztok po dlouhou dobu. Pásky se užívají každý den 30 minut a tvoje zuby se zesvětlí až o 5 odstínů.

Na našem trhu ale seženeš plno dalších bělících přípravků, mezi které rozhodně patří i bělící pasty. Sama o sobě bělí každá pasta, ale některé jsou určené přímo na bělení. Často obsahují speciální brusivo, díky kterému se zuby lehce vybělí. Výsledek ale není tolik znatelní jako u belících pásků a nadměrné používání bělící pasty může poškodit sklovinu.

Nejlevnější varianta bělení zubů jsou bělící pudry. Seženeš je v každé drogérii i v lékárně. Používají se úplně stejně jako bělící pasty. Jsou účinnější než bělící pasty, ale výsledku dosáhneš pouze pravidelným a dlouhodobým užíváním. Nevýhodou je, že se zažloutnutí vrátí, pokud přestaneš pudr používat.