Nemoc nebo jen podzimní únava aneb naše duševní zdraví I.

0
233
Autor obrázku: MilitaryHealth
Autor obrázku: MilitaryHealth

Poslední dobou se mnoho z nás cítí nachlazení a takoví vyčerpaní. Za mnoho může to počasí, které najednou velmi kleslo. A navíc změna času, což způsobilo, že už v pět hodin máme tmu. A když se po dvoukilometrové trase pěšky vrátíme domů a venku zrovna je úplná tma, tak už se nám vůbec nic nechce.

Nejen protože jsme promrzlí, ale také protože si sedneme k teplému krbu, konečně dostáváme pocit tepla a spokojenosti, ale zároveň nám tma venku udává, že už je večer a to si tělo vysvětluje jako čas spánku. Takže aniž bychom chtěli, tak se nám pomalu přivírají oči a když po hodince zbystříme své okolí, zjišťujeme, že jsme i usnuli.

Ale pokud se k vaší únavě přidá velmi nepříjemná rýma, bolest v krku, kašel a popřípadě dokonce i horečka, je jasné, že to není jen díky dřívějšímu stmívání se. Buďto jsme podcenili zimu, která nyní vládne venku, a někde jsme pořádně prochladli, anebo jsme se jenom setkali s nemocnými lidmi třeba v práci či při cestě v hromadné dopravě a podobně.

A jak svou pro muže životu nebezpečnou nemoc vyléčit?

Mnoho z nás chřipku řeší návštěvou lékaře, kdy si po kontrole nechají napsat recept na antibiotika, kvůli kterým buďto stráví dva týdny doma anebo si nechají schválně, protože si myslí, že s antibiotikem mohou nemoc přechodit a tak se dále věnovat své práci. Druzí nechtějí polykat silné prášky a strávit další čas u lékaře, když si mohou vzít Paralen a jí to vyležet do postele. A pak se najdou i takoví, co volí alternativní medicínu.

Co to vlastně je alternativní medicína?

Autor obrázku: Mário Diogo

Je to medicína, ve které se neužívají léky. To znamená, že když máte chřipku, tak si uvaříte dobrý čajíček, oloupete mandarinku a pěkně zalezete do postele a vypotíte se, popřípadě, když máte vysokou horečku, můžete si dát zábaly do mokrého prostěradla. A když trpíte jinou nemocí, tak není problém, protože na všechno existují speciální čaje nebo nějaké cvičení, či stačí nějaké dotyky člověka, který tomu rozumí a je v tomto oboru doktor. (vystudovaný)

Samozřejmě, pokud je někdo zvyklý brát silné léky, tak mu alternativní medicína napomůže, protože tělo už si zvykne na to, že dostane ten svůj prášek. Ale naopak – pokud někdo prosazuje alternativní léčbu, tak když se poté dostane do situace, kdy ani čaj ani cvičení nepomáhá a on neví kudy kam, tudíž je nucen vzít si nějaký lék, tak takovému člověku zabere opravdu velmi dobře a téměř okamžitě a dokonce nepotřebuje ani takovou dávku, jako člověk, který je na léky zvyklý.

Je pravda, že u jistých nemocí se téměř nedá být jen na alternativní medicíně, protože takové člověku, co trpí třeba cukrovkou, čaje určitě nepomohou a nápodobně.

Zase když se na to koukneme s použitím selského rozumu, byly doby, kdy medicína nebyla na takové úrovni jako dnes, lidé neměli na všechno ty správné léky a museli využít lékařského umění jen z bylin, co našli v okolí a také se dožívali krásného věku, protože vše bylo přírodní a ten člověk do sebe nedával žádnou chemikálii, což je v dnešní době naprosto nereálné, protože dnes je chemie úplně ve všem. A další výhodou bylo, že tito lidé o mnohých nemocích ani nevěděli, tím pádem se netrápili otázkou, kolik měsíců jim zbývá, tak byli klidnější, vyrovnanější, což jim jen prospělo, protože uchovávat si pevné duševní zdraví je základem zdraví fyzického. Protože psychika člověka dokáže velmi ovlivnit jeho zdravotní stav, záleží jen na něm samém, jak se se svou nemocí vypořádá.