Poruchy příjmu potravy (první část)

Autor obrázku: Trevor

Jistě si říkáte, že tento problém se vás netýká a ani ve vašem okolí se nic podobného nemůže stát. Je to ale pravda? Co je vlastně spouštěčem těchto poruch? Není to nic jiného než lidská psychika. Nejčastěji u mladých slečen, ale v žádném případě to není pravidlo.

Stačí pár uštěpačných poznámek od okolí, pocit méněcennosti v důsledku módních časopisů (myslím vychrtlé vyretušované modelky na titulních stranách), nebo třeba nějaký pan dokonalý, kterému se chtějí zalíbit.

Bulimie

Záchvatovité přejídání a následné zvracení. No co, říkáte si, každý z nás se občas přejí. Ano, ale bulimičky (případně bulimici, kteří také samozřejmě existují) ve svém záchvatu nepřemýšlejí, co vlastně jedí. Takže si klidně kousnou do hrudky másla, zapijí to kečupem a zbouchají samotnou štangly salámu. Poté se samozřejmě dostaví výčitky (proboha co to vlastně dělám), deprese, nevolnost a přichází zvracení. Stále dokola to samé.

Autor obrázku: Gaby Av

Jde jen o to zaplnit prázdné místo v žaludku a v duši. Lidé opuštění, kteří nepociťují od svého okolí lásku a bezpečí, to jsou rizikové faktory (například princezna Diana). A podobně jako u anorexie následuje ztráta zájmů a přátel a všechny myšlenky směřují k jídlu, stává se posedlostí a smyslem života.

Tito lidé (podobně jako ženy alkoholičky) svůj problém tají a přejídají se tajně (například noční nálety na ledničku). Léčba spočívání v užívání léků a terapiích, na kterých se člověk učí normálně pravidelně stravovat a změnit svůj pohled na jídlo (nemůže se přeci stát smyslem života).

Vaše Lucie Hanusová