pomerančová š'távaMilujete čerstvé ovoce a zeleninu? Chutná vám pomerančový džus? A zkoušeli jste už čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu? Pokud ano, tak víte, že mezi koupeným a domácím džusem je obrovský chuťový rozdíl.

Liší se ale také obsahem vitaminů, stopových prvků a dalších důležitých živin. I když je kupovaný džus stoprocentní, s čerstvým ovocem už toho má jen málo společného.

Odšťavňujte, mixujte a citrusujte doma

Nejjistější cestou, jak získat zdravou ovocnou šťávu, je připravit si ji doma. Není to nic těžkého – na trhu je spousta různých pomocníků. Navíc je to (s kvalitním vybavením) zábava!

Jaký vybrat odšťavňovač?

Jak už název napovídá, hlavním úkolem odšťavňovačů je získat z ovoce zdravou a osvěžující šťávu.

To ale není vše – odšťavňovače umí oddělit i dužinu, která je i po odšťavnění plná zdraví prospěšných látek. Zkuste si ji přidat do džusu nebo jen tak jíst lžičkou. A jaké druhy odšťavňovačů najdeme na trhu?

  • Odstředivé – vhodné jen pro běžné suroviny, šťáva není moc vydatná
  • Šnekové – zpracují úplně všechno a poskytují tu nejhodnotnější šťávu
  • Dvouhřídelové – stejně jako šnekové odšťavňovače, i dvouhřídelové poskytují šťávu nejvyšší kvality, ale mohou se hůře čistit
  • Mechanické – levné a jednoduché, ale občas budete muset zabrat

Začátečníkům doporučujeme odšťavňovače univerzálního typu, například Omega 8006. Ten z ovoce i zeleniny šetrným způsobem dostat úplné maximum látek.

Mám to radši hustější!

omega8006Oblíbili jste si zeleninové polévkové krémy, ovocná pyré nebo svěží ledovou tříšť? Pak nutně potřebujete pořádně výkonný mixér.

Mixér BlendTec má 25 přednastavených programů a zvládne zpracovat skoro všechno. Jakmile si takový mixér pořídíte, nebudete věřit, že jste do té doby zvládli připravovat skvělé jídlo bez něj.

Fresh po ránu postaví na nohy

Citrusovač možná máte doma, a ani o tom nevíte. Vymačkat pomeranč nebo citron na známé soustavě dvou kloboučků ale chce pořádnou sílu. I tak navíc spousta důležitých látek skončí v koši. I v tomto případě se vyplatí zavolat si na pomoc důmyslnou technologii. Citrusovač Catler CP 8010 dokáže snadno, rychle a potichu připravit čerstvou citrusovou šťávu, a navíc krásně vypadá.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv přístroj, vaše tělo vám v každém případě poděkuje. Nezdravá jídla totiž s těmito pomocníky ani připravovat nejde!