Banán je zdravější než si vůbec dokážeme představit

Autor obrázku: Clyde Robinson

Banánovníky byly vůbec poprvé domestikovány v jihovýchodní Asii a to více než před 8 000 lety př.n.l. Banány se tedy na světě jedí po několik set staletí, ale poprvé byly ochutnány v Indii za vlády Alexandra Makedonského.  Po objevení tohoto druhu ovoce se začaly budovat banánové sady, první z nich byly založeny v Číně a v Karibiku.

Velikou zajímavostí je, že banánovník je vlastně bylina. Celým jménem se jmenuje Banánovník Ovocný. Není to strom, ale přesto dorůstá do výšky až 10ti metrů. Jeho stvol prorůstá pochvami listů a tvoří kmen. Banány na něm rostou ve visících trsech, jejich množství ve svazku je různé.

Jak už bylo řečeno, banány se pěstují na plantážích v tropických oblastech. Vyžadují veliké množství vody, proto jsou pro ně vhodné oblasti, kde činí roční průměr srážek kolem 2000 mm. Dále vyžadují písčitohlinité půdy a celoroční teploty v průměru vyšší než 20°C. To vše je důležité pro správné zrání banánu. Takový zralý kousek poznáme podle slupky, která je celá žlutá a místy pokrytá hnědými skvrnami.

Autor obrázku: oatsy40

Zralý banán obsahuje 22% sacharidů, 75% vody a 3% tvoří stopové prvky K, Na, Mg, Ca, Zn a Mn; vitaminy C, D, E, B6, B12 a minerály. Díky takovémuto procentuelnímu zastoupení sacharidů a dalším obsaženým výživovým složkám je banán lehce stravitelným a působí blahodárně na trávicí obtíže.

Dále působí prospěšně na naše srdce a nervy. O banánech se říká, že jsou uspávacím ovocem. Toto tvrzení potvrzuje obsah aminokyselin tryptofan a tyrosin, které podporují usínání a hluboký spánek. A v neposlední řadě působí banán také na redukci hmotnosti díky svému obsahu vlákniny, schopnosti zasytit a odkyselit organismus díky zásaditým složkám.

Takže ač je toto ovoce sladké, je pro naše tělo velmi zdravé a prospěšné.

Napsala Denisa Žídková