Snad každá babička nám říká, abychom jedli mrkev, protože je dobrá na oči. A opravdu bylo dokázáno, že právě mrkev může mít blahodárné účinky na náš zrak. Ovšem kromě této skutečnosti bylo také zjištěno, že právě mrkev vám může pomoci s bojem s rakovinou tlustého střeva.

Mrkev je malá zásobárna léků

Oblíbený pokrm domácích mazlíčků, jako jsou králíci či dobytku je vhodný i pro nás, protože mrkev v sobě skrývá mnoho zázračných látek. Asi tou nejněmější látkou je betakarotén, který mnozí v létě užívají, aby měli pěkně opálenou pleť. A právě tato látka je krokem k vitamínu A, který je pro náš život nezbytně nutný a mimo jiné právě on je tím kouzlem na váš zrak. Je to opravdu velký zdroj, protože kromě těchto látek v sobě skrývá i vitamín D či E a také draslík, vápník a hořčík. Samozřejmě, že to není ve velkém množství, avšak pro naše tělo je to dostatečné.

Mrkev je lepší než šaman

Jsou lidé, kteří se vyhýbají zelenině a nemají jí rádi, avšak právě mrkev je zdrojem zdraví, a proto bychom si jí čas od času měli nakrájet třeba k televizi namísto brambůrek. Mrkev podporuje růst vlasů a nehtů, takže díky ní budete mít vlasy i nehty pevné a zdravé a nebudou se vám lámat, po čemž touží snad každá žena. Také posiluje srdce a mít pevné srdíčko je snem každého člověka. A údajně dokáže zpomalit stárnutí. Ovšem tím nejnovějším objevem a také pro mnohé nejzajímavějším je, že mrkve má v sobě ještě jednu účinnou látku, která vám může pomoct při boji s rakovinou tlustého střeva. Nefunguje to tak, že když se u vás projeví rakovina, tak si zakoupíte dvě kila mrkve a budete večer křupat, ale může to být výborná prevence.

Jak mrkev upravovat?

Mnoho lidí ví o tom, že zelenina je zdravá, a tak si často mylně myslí, že když udělají na oběd dušenou mrkve či zeleninou polévku, tak mají zdravý oběd. Pravdou je, že když se mrkve anebo zelenina obecně nějak tepelně upravuje, tak ztrácí spoustu zdravých látek. A pokud chcete z mrkve dostat vitamíny a jiné látky, tak byste jí právě měli jíst v syrovém stavu. Samozřejmě, že můžete pustit uzdu fantazii a z mrkve si udělat osvěžující nápoje či koktejly.

Nejlepší mrkev je ze zahrádky

Existuje jen málo lidí, kteří mají doma zahrádku, na které by si pěstovali vlastní zeleninu. Avšak pokud jste tím málem anebo se pro zahrádku rozhodujete, tak rozhodně nezapomeňte na zdroj zdravím, kterým je mrkev. Na zahrádce si na mrkve nebudete stříkat žádnou chemii a máte jistotu, že dostanete to nejlepší pro vaše tělo.

Skladování mrkve není sranda

Pravdou je, že uskladnit mrkev, aniž bychom jí nezbavili toho, co potřebujeme je poměrně těžké. Často se stává, že rychle měkne a pak už jen hnije, což je velká škoda, zejména pokud si jí doma vypěstujeme sami. Naše babičky dávaly mrkev do písku, což je asi tím nejlepším a nejefektivnějším způsobem uskladnění. Ale někteří i tak raději volí dát jí do mrazničky. A pokud tak uděláte i vy, tak jí aspoň nekrájejte, ale uschovejte jí celou.

Mrkev je opravdu zázračná zelenina, tak si dnes k televizi místo brambůrku nakrájejte mrkev a uvidíte, jak budete zdraví.