Na co jsou dobré brusinky?

0
459
Autor obrázku: Rachel Tayse

Na co jsou dobré brusinky?

Červené lesní bobulky jsou velmi dobré k masu, ale i na spoustu problémů. Dříve se užívaly k hojení ran a zmírnění bolesti. Obsahují rostlinné látky, které zabraňují bakteriím usazovat se na sliznicích.

Močové infekce

Zánětem močového měchýře alespoň jednou v životě každá druhá žena a u mnohých žen se to i vrací. Brusinky obsahují zahuštěnou tříslovinu, která dokáže zamezit usazování bakterií vyvolávajících záněty močových cest v ledvinách a močovém měchýři. Bakterie jsou vyplavovány močí a zabrání tak infekci.

Autor obrázku: Rachel Tayse

Ústní hygiena

Brusinky působí proti zánětům dásní a infekcím v ústní dutině. Pokud si denně dáte  brusinkovou šťávu nebo plody brusinek, snížíte tak riziko zánětu, posilují dásně, snižuje počet bakterií v ústech.

Žaludek

Látky v brusinkách zpevňují stěny žaludeční sliznice a zabraňují bakteriím. Bakterie způsobují žaludeční vředy a zvyšují riziko rakoviny žaludku.

Srdce

Brusinky patří mezi plody s vysokým podílem antioxidantů. Jsou jedničkou v boji proti předčasnému stárnutí. Bioaktivní látky chráni před revma, rakovinou, cukrovkou atd.

 

Brusinky jsou velmi chutné, takže se k jezení brusinek nutit nemusíte. Brusinková omáčka se používá k masům, na výrobu dezertů a dělají ze z brusinek i čaje, které jsou také velmi dobré.