Ořechy 2. část

0
309
Autor obrázku: s58y

Ořechy 2. část

Po první části článku, ve které jsme si řekli o pěti druzích ořechů přinášíme přehled a informace o dalších šesti známých druzích.

Pistácie

Klasická pistáciová zeleň je již fenomén. Pro zvláštní a lahodnou chuť jsou pistácie přidávány do řady pamlsků, ale výtečná je i konzumace celých ořechů, ideálně solených. Tyto lahodné oříšky obsahují mnoho železa, mědi, selenu, zinku, vitamínů A, B a E a také řadu antioxidantů, které chrání náš organismus proti tvorbě a množením rakovinotvorných buněk.

Pekanové ořechy

Pekany jsou v Americe to, co Vlašské ořechy u nás. Mají podobnou chuť, a také vzhled. Jí se jádra, která jsou velice tučná, ale zas na druhou stranu velice prospěšná pro náš organismus díky vysokému obsahu látek draslíku, vápníku, hořčíku, železa, fosforu a také vitamínů B a provitamínu A. Pekanové ořechy jsou jedinečné v tom, že díky svým vlastnostem vyvolávají v těle reakce, které ničí rakovinové buňky.

Makadamové ořechy

Jde o ořech, který pravým ořechem vlastně není. Podle botanického zařazení je to kaštan a dost mastný kaštan. Ve svém obsahu má mnoho tuku a právě díky tomu jsou makadamy používané v kosmetickém průmyslu. Nikdy se nekonzumují syrové, vždy opečené a buďto osolené anebo ocukrované.

Kešu

Autor obrázku: s58y

Malé kašu oříšky jsou pro nás dnes známy asi jako pistácie nebo arašídy. Pěstují se zejména v Brazílii a jsou skvělé při revmatických problémech. Dále podporují správkou funkci očí, nervového systému a také zvláčňují pokožku. To vše zajišťuje obsah látek, což je hořčík, železo, zinek a vitamíny B a E.

Para ořechy

Jde o rostlinu, která se velice špatně množí, proto se ořech pěstuje ve své domovině – Brazílii. Plod velký asi jako kokosový ořech obsahuje řadu semen, která se konzumují pro vysoký obsah vápníku, fosforu, železa, hořčíku, draslíku, vitamínů A, B a E a také bílkovin. Používá se také v kosmetice.

Kolový ořech

Poněkud méně známý ořech je plodem ořechu afrického. Kolový ořech je znám jako afrodiziakum, ale také jako prostředek zahánějící hlad. Zahání bolesti hlavy a účinky má srovnatelné s kokainem. Hodí se tedy při redukční dietě, ale konzumace by se neměla přehánět.