Bylinky aneb Skryté zdraví z přírody

0
349
Autor obrázku: Suzette Pauwels

Už ve starých pohádkách byly babičky bylinkářky, které chodívaly po lese a po loukách a sbírali a sušily bylinky. A jaké byly čiperné, co? Právě proto, že samy tyto bylinky používaly.

Proč bylinky?

Protože bylinky byly prvním nalezeným lékem. Už to etnikum, které neznalo žádné léky a žádné vědecké výzkumy, se léčili bylinkami, které našli. Však známe pověstné šamany, taky nepoužívali nic jiného, než bylinky. A každá bylinka měla své specifické účinky. Musíme uznat, že něco na tom bude. Všechno je lepší, než do sebe dávat další chemikálie.

Kde bylinky najdu?

Bylinky vždycky rostly na loukách a v lesích, ale v dnešní době už to není až taková pravda. Všechno je vykáceno a upraveno pro zemědělství a následně postříkáno různými hnojivy, ale někde na malých vesnicích ještě určitě nějakou bylinku najdeme. Úplně nejlepší je nasadit si bylinky doma. Nejen, že to budete mít na jistotu a zdravé, protože sami si na to chemikálie stříkat nebudete, ale také je budete mít pořád blízko po ruce.

Jaké bylinky sbírat a proč?

Máta – je výborná na trávení a zažívací cesty. Kromě toho, že má krásnou vůni, tak mívá takovou velmi chutnou citronovou či peprmintovou chuť. Takže je zdravá a zároveň velmi chutná. Kromě toho, že si z ní můžete udělat čaj, když vás bude trápit bříško, tak se používá jako jedna ze surovin pro nápoj Mojito, ale můžeme ji dát společně s citronem či limetkou do studené vody a máme na léto osvěžující nápoj.

Šalvěj – je výborná bylinka při potížích s dýchacími cestami. Takže, když vás trápí bolest v krku nebo kašel, tak si uvaříte čaj ze šalvěje. Každá bylinka je nejlepší čerstvá, ale samozřejmě, že se může i sušit, abyste ji měli po celý rok.

Kopřiva – ano, ta pálivá kopřiva je také velmi zdravá a zvláště pak mladé výhonky, které právě raší. Tato rostlinka je výborná na pročištění těla, jako přírodní detoxikace. Takže si nejlépe z čerstvých lístků uděláte čaj, který budete třeba týden pít. Nebo někteří si z kopřiv vaří špenát a kromě toho, že je to zdravé, tak je to i velmi chutné. Pro ty, kteří mají problém s vlasy, že se jim lámou nebo třepí, tak je ten samý roztok výborný jako vlasová maska. Prostě si vlasy propláchnete výluhem z kopřiv a budete je mít zase krásné.

Meduňka – citronová vůně, která se line zahradou, prozrazuje meduňku. Meduňka má uklidňující účinky, což znamená, že je správná pro lidi, kteří bývají často nervózní, anebo když často podléhají stresovým situacím, ale hlavně pro ty, kteří mívají problémy se spánkem. Teplý odvar z čerstvé meduňky vás zaručeně uspí.

A existuje mnoho dalších bylinek, které vám mohou pomoci, aniž byste si to sami uvědomovali – jako je například medvědí česnek, podběl, sedmikrásky … a podobně. Každopádně bylinky nám nemohou nikdy uškodit a dobrá rada nad zlato : Vše, co je zelené, je zdravé.