Léčivé bylinky, které pomáhají

0
422
bazalka

Léčivé bylinky, které pomáhají

Na každou bolístku a trápení nepotřebujete tunu prášků a doktora nebo hospitalizaci v nemocnici. Hodně vám mohou pomoci i léčivé bylinky, stačí se v nich jen trochu zorientovat. Pokud vás taková zdravá medicína zajímá, přečtěte si o 6 bylinkách, které vás mohou uzdravit.

bazalkaBazalka vonná ( ocimum basilicum)

Listy bazalky mají výraznou chuť a vůni. Podporuje trávení, snižuje nadýmání, zlepšuje náladu, zklidňuje nervy a pomáhá při nespavosti. Příznivě ovlivňuje činnost srdce a má antiseptické účinky. Nálev z natě se používá při onemocnění ledvin.

Benedikt lékařský ( cnicus benedictus)

Benedikt pochází ze Středozemí, vyskytuje se však i u nás. Dříve se používal k výrobě piva. Nať pomáhá při tvorbě žaludečních kyselin a žluče, také zlepšuje trávení. Posiluje imunitu. Užívá se i při onemocnění dnou.

Levandule lékařská ( levandula angustifolia)

Levandule lékařská je aromatický keř, pocházející z oblasti západního Středozemí. Levandule urychluje léčbu chřipky nebo angíny, pomáhají pro lepší spánek. Pomáhá při nervové slabosti, návalech krve, bolestech hlavy, při stresu, migrénách, astmatu, žaludečních kolikách. Levandule bývá velmi často používána v lékařství a v kosmetice. Nejčastěji je užívána ve formě oleje, tinktury a čaje, ale vyrábějí se z ní i různé krémy. Také může sloužit jako dekorace.

šalvějŠalvěj lékařská ( salvia officinalis)

Šalvěj zvyšuje imunitu, podporuje vylučování trávicích šťáv a tlumí křeče. Podává se při trávicích poruchách a infekcích. Příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi a snižuje pocení. Slouží i při zánětu mandlí a dásní. Má hojivé účinky.

Mateřídouška obecná ( thymus vulagaris)

Mateřídouška neboli tymián obecný pochází ze středomoří. Pomáhá chránit organismus před infekčním onemocněním, jako je chřipka a nachlazení. Posiluje nervy, zlepšuje funkci trávicí soustavy. Také účinně působí proti astmatu. Využívá se i při hojení různých zánětů a ran.

Třapatka nachová ( echinacea purpurea)

Třapatka pochází ze Severní Ameriky, nyní se pěstuje i zde. Posiluje obranyschopnost organizmu. Snižuje náchylnost k nemocem z nachlazení, horních dýchacích cest a chřipce. Léčí i infekci močových cest.