Co možná nevíte o parfémech

0
221
By: GianCayetano
By: GianCayetano

Určitě i vy jste objevili již svou oblíbenou značku, kterou máte rádi a kterou si koupíte znovu, nebo si o ní například napíšete Ježíškovi. Víte, že parfém patří k jednomu z nejvíce darovávaným dárkům? Důvodů je více. Parfém je věc, která při dobré volbě potěší, není to věc levná, spousta z nás si ji sama od sebe nepořídí, a proto se dává jako dárek.

Vůně, kterou milujete, vždy vystihuje váš charakter, vaši osobnost a životní styl. Vůní o sobě prozradíme strašně moc, aniž bychom vůbec chtěli. Víte, jak dlouho už parfémy používáme? Je to více jak 3 500 let. Ano, je to skutečně dlouhá doba a vůně vznikají stále nové a nové.

Samozřejmě, že v počátcích neexistovaly flakonky a rozprašovače, ale lidé se voněli různými způsoby a to například potíráním bylinkami a podobně. Jako první byly vytvořeny spreje  z hmotné substance. Běžný parfém dnes obsahuje od 25 do 250 ingrediencí. Je do nich přidávána hlavně chemie, z výtažků je to většinou jen jasmín, nebo růže. Dříve to byla pryskyřice, nebo mandle. Víte například, že existuje muzeum parfémů? Je to ve Francii a konkrétně ve městě Versailles. Najdete tu sbírku skoro dvou tisíc exponátů a k vidění jsou i takové, které se již dlouhá léta nevyrábějí. Zde si můžete ovonět i historické vůně a to především proto, že zde mají manuály k výrobě.

Víte, že ženy mají rozvinutý čich mnohem více, než muži a že díky tomu dokážou odhalit i nevěru? Jsme velmi citlivé na vůně a dokážeme rozpoznat každičký nepatrný rozdíl. To, že každý z nás voní jinak, je asi jasné a že vůně, kterou si pořídíme, nebude vonět stejně na nás, jako na naší kamarádce. I cvičení psi, dokážou rozeznat pachy lidí a poznat podle pachu dotyčného jedince. To je právě z důvodu toho, že každý z nás má jinou osobní vůni a teď se vůbec nebudeme bavit o parfémech.