By: Bradley Gordon

Afty nejsou sice nebezpečným onemocněním, ale jsou onemocněním znepříjemňujícím život. Většina osob, která se s nimi setkala, ví, že dokážou pěkně potrápit. Jak na afty léčbu? Docela jednoduše. Postačí zvýšit příjem a přísun vhodných vitamínů.

Proč afty vznikají?

Jaké jsou přesné příčiny aft, není zcela objasněno. Zpravidla ale stojí za jejich vznikem bakterie, viry nebo se může jednat také o alergickou reakci na potraviny, popř. se afty mohou objevit jako důsledek konzumace chemicky ošetřeného ovoce nebo zeleniny. Afty se mohou objevit, po několika dnech zmizet a už se nikdy nevrátit. Pokud se ale se vznikem setkáváte opakovaně, je možné, že je narušen váš imunitní systém a v rámci afty léčba byste ho měli posílit a znepříjemnit tak virům a bakteriím jejich práci.

Vypadají jako malé bolavé puchýřkovité vřídky. Nejčastěji se tvoří v ústech, na patře a na jazyku.

Afty a účinná léčba

Za normálních okolností afty po několika dnech samy odezní, popřípadě pomůže léčba vitamíny nebo vynechání dráždivých jídel z jídelníčku. Pokud jsou však natolik bolestivé, že by nám zabraňovaly dostatečné pít, je jich v ústech najednou více než 4 nebo pokud bolí natolik, že způsobují horečku, nemělo by se otálet s návštěvou lékaře. To platí také v případě, že se opakovaně vrací více než třikrát za rok nebo afty léčba trvá déle než dva týdny. S afty nejlépe poradí stomatolog.

V současné době existuje mnoho přípravků zmírňující nepříjemné příznaky aftózní stomatitidy. Jsou to lokální anestetika, která po potření znecitlivují danou oblast. Dále se můžete, setkat s desinfekčními prostředky ústní dutiny, kdy sliznici úst zbavíte nadbytečného množství patogenních bakterií, které mohou záněty podporovat. Jejich léčba je obtížnější než u oparů pro to, že není jasná příčina jako u oparů a také že aplikované masti a gely se snadno smyjí vlhkým prostředím ústní dutiny.

Některé gely se ovšem vyznačují vysokou přilnavostí, postižené místo dočasně zakryjí a proto umožňují například jíst nebo pít. Mnohdy ale za cenu dočasné ztráty chuti.