Důležité doplňky stravy – 2. část

0
259
Autor obrázku: Lennart Tange

Důležité doplňky stravy – 2. část

Navážeme na první část článku o doplňcích stravy a vyjmenujeme si čtyři další.

Včelí produkty

Autor obrázku: Lennart Tange

Pilné včeličky vyrábí nejen skvělý med, ale i další výtečné produkty pro naše tělo. Jsou to mateří kašička, propolis a také včelí pyl. Jsou to užiteční pomocníci při léčbě senné rýmy, sezónních alergií, a i dýchacích potíží. Pozor však při alergii na včelí pyl.

Dávkování je obsaženo na obalu všech produktů, a pokud si nevíme rady, poradíme se snadno s naším ošetřujícím lékařem. Významný je propolis a to pro léčbu a hojení problémů s kůže. Ať už jde o jednotlivá zranění, tak také akné a nepříjemné afty. Pokud není alergie na včely přítomna, tak nic nebrání k dávkování produktů, které zaručí vaše zdraví a klidný spánek.

Aminokyseliny

Každý jistě už slyšel o aminokyselinách a pak také o esenciálních a neesenciálních. Základní rozdíl mezi oběma je to, že neesenciální aminokyseliny si člověk, resp. tělo tvoří samo, kdežto esenciální získává z potravy.

Aminokyseliny potřebuje každá buňka našeho organismu pro správné fungování. Podporují imunitu, zdravé srdce a správné trávení. Udržují pevné nervy, kůži, vazivo a svaly. Aminokyseliny jsou naprosto skvělou prevencí infarktu myokardu a mozkových příhod. Podporují i správné dýchaní a pomáhají při léčbě respiračních onemocnění. Dokazují i dobré výsledky při roztroušené skleróze anebo při epileptických záchvatech.

Dávkování doplňků stravy by měl určit lékař, proto se vždy předtím poraďte s ním.

Výtažek z hroznových jader

Autor obrázku: zeevveez

Výtažek z hroznových jader je spíše výtažek z bobulí. Obsahuje velké množství vitamínu C, což perfektně snižuje riziko vzniku rakoviny a srdečních onemocnění. Mimo to je tento výtažek výtečný pro zrak, chrání oči a účinný je při léčbě cévních chorob. Látky obsažené ve výtažku posilují vlásečnice i cévy, bojují proti vzniku onemocnění cukrovky a také svalovým křečím.

Tento prostředek je ideálním doplňkem stravy pro osoby, které pracují u počítače, často sledují televizi podobně. Což jsou v dnešní době snad všichni dospělí lidé. Navíc výtažky z hroznových jader regenerují pokožku a jsou tak výtečné při zpracování v kosmetickém průmyslu.

5-HTP

Poněkud zvláštní název, který až tak často nebývá slýchán, ale přesto je pro lidský organismus důležitý. Jde o pomocníka dobré nálady, omezující migrénu a také redukci váhy. Vyřeší problémy s nespavostí a zajistí správné fungování mozku. 5-HTP ovlivní naše chutě, nespavost a i chování.

Měl by být předepisován pravidelně osobám se sklonem k agresivnímu chování, které uklidňuje. Výtečné výsledky také dosahují při léčbě trávicího ústrojí. S tímto doplňkem stravy však je nutné zacházet opatrně. Ne každý organismus tuto látku snese a může vyvolat nežádoucí účinky, jako je nadměrné pocení, stavy úzkosti, zmatenost, zhoršenou pozornost a průběh onemocnění astma.

S 5-HTP je nutno užívat pod dohledem lékaře a přírodními zdroji jsou ryby a hovězí maso.