Opary patří mezi celosvětově nejrozšířenější infekční onemocnění. Trápí až 80% lidí, jsou ale i tací, kteří nikdy žádný neměli. Opar je v našem těle jako časovaná bomba. Čeká na podnět, který ho vymrští ven. V zimě to může být například oslabená imunita (prudké slunění, horečka, menstruace, stres, nedostatečná výživa). Onemocnění se přenáší jakýmkoliv kontaktem s nakaženým. Například při líbaní, pití z jedné flašky, používání stejného ručníku… Může dojít také k přenosu prostřednictvím pohlavního styku.

Autor obrázku: ascárida

Opary mohou být kdekoliv po těle, ale nejčastějším místem jsou rty. S běžným oparem na rtu moc nezmůžete, pokud zajdete k lékaři, jen vám poradí co si na něj koupit, ale to zvládne i lékárník, tudíž je zbytečné s tím chodit k lékaři. Pokud se vám ale opary objevují velmi často (několikrát do měsíce), k lékaři zajděte. Nebezpečný opar může být na oční rohovce a genitáliích. V tomto momentě už bychom měli vyhledat lékařskou pomoc. Je-li žena těhotná a udělá se jí opar na genitáliích, je nucena jít na porod císařským řezem, jelikož by opar mohl smrtelně nakazit dítě. Opar se může přenést ústy, proto by se neměl provádět orální sex v době, kdy má jeden z páru opar.

Opar bývá většinou zahojen do deseti dnů, déle to může být v případě, že je jich více na jednom místě. Po jeho vysušení se možnost nákazy snižuje, ale je stále možné, že tam nějaké množství viru ještě je.

Babské rady na opary

Opar na rtu

Rozřízněte list aloe vera a potírejte jeho dužinou postižené místo 3x-4x denně. Pokud nemáte aloe vera doma, můžete zakoupit 96% gel v lékárně.

Nejdříve dejte na opar pastu na zuby a poté vysušujte francovkou. Udělá se z toho dříve strup a nebude to tolik mokvavé. Až se udělá stroupek, natřete ho vazelínou, aby nepopraskal.

Potírejte ho mastí z meduňky lékařské nebo eukalyptovým olejíčkem.

První pomocí může být kostka ledu, kterou bude chladit opar. Uleví to od bolesti a zmírní otok.

Pokud je opar mokvavý, můžete také použít ocet, jelikož virům se v kyselém prostředí nedaří. Nedávejte ho však na stroupek, mohlo by to pusu více vysušit a popraskat.

Najděte doma nejstarší vařečku, co máte a začněte jí ohřívat nad plamenem tak, aby se z ní začal uvolňovat tuk ze všeho předchozího vaření. Tím opatrně, tak abyste se nespálili, potírejte opar.

Na opar přiložte navlhčený čajový sáček.

Při tvorbě oparu ihned potřete místo kolínskou.

Na postižené místo aplikujte med a skořici, pomáhá při každé kožní infekci. Med však musí být opravdový včelí, ne nějaká náhražka.

Použijte jogurt s živými kulturami. 2x-3x denně opar pomažte. Můžete ho také jíst, trpíte-li na opary.

Do malé skleničky alpy dejte 20 hřebíčku. Po pár dnech můžete začít používat. Několikrát denně potřete opar, klidně i dvacetkrát. Hřebíček nevyhazujte, tento „lék“ vydrží klidně i několik let.

Genitální opary

Autor obrázku: Ed Uthman

Uvařte silný heřmánkový čaj, nechte 10 minut vylouhovat a použijte jako obklady.

3 lžíce dubové kůry vhoďte do 1 litru vroucí vody a nechte 3 minuty vařit. Poté 20 minut louhujte a použijte jako sedací koupel.(Vhodné i pro hemeroidy)

Potírejte měsíčkovou mastí.

2 hrsti pampelišek zalijte 500 ml vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Pijte 3x denně šálek. Smetánka lékařská stimuluje organismus k boji s virem.

Smíchejte pět kapek tea tree oleje a deset kapek panenského olivového oleje. Tímto olejovým mazáním potírejte několikrát denně.

Pásový opar

Uvařte si čaj ze dvou lžiček meduňky lékařské a 250ml vody. Účinkuje proti viru a uklidňuje.

Potírejte olejem z lněných semen.

Postižené místo ledujte.